Firmaların, ithalat ve ihracat operasyonlarında gümrük prosedürlerine uymaları zorunludur. Yurtdışına mal gönderilmesi ya da yurtdışından mal getirilmesinde bu prosedürler zaman alacağından, ilgili malların uygun bir yerde beklemesi gerekmektedir. Bu depolama ihtiyaçlarını karşılamak için süresiz eşyaların kalabileceği yere antrepo denir.
Her firmanın ithalat ve ihracat işlemleri yaparken, mutlaka dikkat etmesi gereken belirli gümrük ve evrak işleri vardır. Yurtdışına mal gönderirken ya da yurt içinden mal getirildiği zaman uyulması şart olan gümrük prosedürü belli bir zaman aldığından, bu süre zarfı içerisinde malların bir depo yerinde bekletilmesine ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyacı karşılamak üzere tasarlanan ve genellikle gümrüklere yakın yerlerde konumlandırılan depolara antrepo ismi verilir. Antrepoda bekleyen malların henüz vergisi ödenmeyen ticari mallar olarak nitelendirilmesinden kaynaklı, antrepoya alınan malların herhangi bir bekleme süresi söz konusu değildir. Diğer bir deyimle malların antrepoda tutulması gereken en az süre ya da orada tutabilecekleri en fazla süre belirlenmemiştir.
Dolayısıyla gümrük ve evrak işleri tamamlanana kadar mal ve eşyalar antrepoda bekletilir. Diğer yandan gümrük idareleri tarafından gerek görüldüğü takdirde, malların başka bir işlemle kullanılacak olması, mala gümrük tarafından onaylanan yeni bir işlem ya da kullanım tayin etmesine fırsat verir. Bu gibi bir durumda ise bununla alakalı düzenlenen beyannamenin tescil edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde malların tüm işlemlerinin bitirilerek çıkışının mutlaka yapılmış olması gerekir. Çıkışı yapılmayan mallar, en kısa süre içerisinde antrepodan tahliye edilmek zorundadır.
Antrepolarda bahsi geçen çalışma prensibi söz konusu olduğu için malların antrepoda muhafaza edilmesinde herhangi bir zaman sınırlandırılması yoktur. Mallar onaylanmış bir işlem ya da kullanım olmadığı sürece antrepoda bekletilmek için uygundur. Depolarda ise malların muhafaza edildiği süre sınırlıdır. Bu süre ise malların hangi yolla taşındığında bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla birlikte antrepo içerisinde muhafaza edilen mallar elleçleme, işleme gibi belli başlı gümrük işlemlerinden geçirilmek zorundadır. Depolarda ise bu bahsi geçen imkân çok daha sınırlıdır. Ayrıca antrepoya malların yerleştirilebilmesi için antrepo beyannamesi tescil edilmelidir. Depolarda ise malların sadece özet beyan ile alınması mümkündür.
Antrepolar özel ve genel antrepolar olarak iki ana grup altında değerlendirilir. Genel antrepolar birden fazla firmanın aynı anda kullanabileceği ortak antrepo vardır. Sadece kiralayan firmanın kullanabileceği antrepolar ise özel antrepo olarak isimlendirilir. Genel ve özel antrepo çeşitleri ise kendi içerisinde birbirinden farklı antrepoları barındırır.
Genel antrepolar kendi içerisinde A tipi antrepo ve B tipi antrepo olarak iki gruba ayrılır;
Özel antrepolarda ise antrepoyu kiralayan işletmeci ile antrepoya yerleştirilen malların gerçek sahibi aynı kişi olarak görülür. Bundan dolayı antrepoya yerleştirilen malların sorumluluğu da doğal olarak tamamen bu kişiye aittir. Bu antrepo tipleri ise kendi içerisinde C, D ve E tipi olarak farklı kategoriler altında değerlendirilir. Bu noktada;
Tüm bu antrepoların dışında bir de F tipi antrepolar vardır. Bu antrepoların ismi aynı zamanda ‘’Gümrüklü antrepo’‘ olarak da bilinir. Genel antrepolar kategorisi altında değerlendirilen bu antrepoda mallar yine gümrük gözetimi altında tutulur.
Her antrepo tipine uygun gümrüklerde birbirinden farklı işlemler uygulandığını bilmekte fayda vardır. Bu yüzden malların depolandığı antreponun şekli belirlenirken, kiralamak isteyen antreponun sağladığı avantajların hepsi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kiralanan antrepo şekli depolanacak olan malların özelliklerine uygun olan seçenekler arasından tercih edilmelidir. Örnek vermek gerekirse; güvenli depolanan malların patlayıcı ya da yanıcı özelliklere sahip olması durumunda, kiralanan antreponun bu durumlara karşı korunaklı olması için özel olarak dizayn edilmesi son derece önemlidir. Antrepo fiyatlar ise seçilen antreponun tipine ve özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
Lojistik sektörünün başlı başına kalitenin ve güvenin ön planda olması bir hizmet alanı olduğu gibi, dış ticarette başarıyı yakalamak için tercih ettiğiniz lojistik firmasının üst düzey kalite standartlarında hizmet vermesi başarıyı yakalamak adına çok önemlidir. Bu yüzden her zaman öncelikli olarak müşteri memnuniyetine öncelik veren ve mal ve eşya transferlerinde karşınıza çıkabilecek sorunlara akılcı çözümler sunan firmalara yönelmeniz çok önemlidir. Aksi takdirde hem zamandan hem de nakitten zarar etmek işletmeniz için kaçınılmaz olacaktır.
Hera Port bu anlamda ulusal ve uluslararası lojistik hizmetleri ile birlikte antrepo hizmetleri konusunda da deneyimli ve profesyonel kadrosu ile müşterilerine destek sağlamaya devam eden son derece nitelikli bir firma olarak dikkat çekmeye devam eder. Uzun yıllardan bu yana sahip olduğu deneyimle her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eden Hera Port; gümrükleme, elleçleme, etiketleme gibi gerekli tüm antrepo hizmetlerini eksiksiz, hızlı ve güvenilir bir şekilde sunarken, ihtiyacınıza yönelik geniş lojistik hizmeti yelpazesi ile beklentileri karşılar.
Denizyolu taşımacılığında her türlü ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, alanında uzman kadrosu ile geçici depolama hizmeti başta olmak üzere birçok nitelikli hizmeti bir arada bulabileceğiniz Hera Port, söz konusu antrepo hizmetleri olduğunda da en güvenilir ve en nitelikli hizmetlerle farkını ortaya koymaya devam ediyor.