Burada öncelikle, antrepo ne demek o bilinmelidir. Antrepolar eşyaların depolandığı ve muhafaza edildiği, ticari depo alanlarına verilen addır.Bu noktada, antrepo sahipleri antrepodaki eşyanın güvenliğini sağlamak zorundadır. Antrepo sahibi,antrepoya konan eşyanın güvenliğini sağlamak için,gerekli önlemleri almalıdır. Bu antreponun güvenliğini sağlamak, yangın, hırsızlık, su baskını gibi büyük risklere karşı korumak için yangın söndürme sistemleri güvenlik personeli,giriş çıkış dahil tüm alanlarda güvenlik kameraları gibi önlemler anlamına gelmektedir.
Antrepolar,iki çeşitte incelenir. Bunlar, genel ve özel antrepolardır. Antrepo seçimi yaparken saklanacak ve korunacak olan eşyanın,niteliği ve Gümrük Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gümrük kıymeti göz önüne alınarak ve ona uygun seçim yapmak ve depolama yeri seçmek oldukça doğru bir tercih olacaktır.
Genel Antrepolar; Eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen, anrtepolardır. Genel antrepolar, A tipi genel antrepo,B tipi genel antrepo,F tipi genel antrepo olmak üzere üçe ayrılır.
A tipi genel antrepolar; İşletme sahibinin stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoda tutulan eşyada, herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılması halinde,gümrük vergilerini ödemekte sorumlu olduğu genel antrepolardır.
B tipi genel antrepolar; Bu antrepolar için,uygun olarak söylenebilecek en doğru tanım ise, antrepolara konulan eşyadan kullanıcının sorumlu olduğu antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği bir genel antrepo tipidir. Bu antrepolarda, işleticinin sorumluluğu oldukça sınırlıdır.Bu işletmeci, sadece depoyu kiralar. Antrepo stok kayıtları tutulmadığı için gümrük yönetmeliği gereğince,belgeler gümrük kontrolüne esastır.
F tipi genel antrepolar; Bu antrepo tipleri, gümrük idarelerince işle tilen genel antrepo tipidir.
Bunun yanı sıra;
Özel Antrepolar; Yalnız antrepo işleticisine ait eşyanın konulması amacı ile kurulan, antrepolardır. Özel antrepolar, kendi içinde üçe ayrılır.
C tipi antrepolar; Kullanıcı ve işleticisinin aynı olduğu,bununla birlikte antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu, bir antrepotürüdür.
D tipi antrepolar; İşleticisi ve kullanıcı aynı olan kayıt yolu kullanıla rak,rejime girişin uygulandığı özel bir antrepo tipidir.
E tipi antrepolar; Bu antrepolarda C, D antrepolarında olduğu gibi kullanıcısı ve işletmecisinin aynı olduğu, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo olarak belirlendiği veya depo alanı olmazsa, dahi eşya ya antrepo rejimi hükümlerini uygulandığı özel antrepo tipidir.
Serbest dolaşımda olmayan eşyaların sergilendiği fuarlarda, antrepo sayılmaktadır. Yabancı menşeli kolilerin, konulması için ayrılmış kapalı yerlerde genel antrepo sayılır. Eşyanın tehlike arz etmesi diğer eşyaya zarar verme olması durumunda izin belgesinde bunların sadece bu eşyaya, yönelik hazırlanan yerlerde depolanabileceği belirtilmelidir.
Bu hususlar dikkate alınarak, seçim yapılması halinde daha doğru kararlar verilecek ve böylece antrepo işleticisi ile daha sağlıklı iletişime geçilebilir.
Antrepolar ticaretin kolaylaşması için gerekli olan, tüm işlemlerin basitleştirilmesi,maliyetlerin azaltılması ve malların alıcı ve satıcılarıarasındaki hareketi hızlandırmayı sağlamaktadır. Bu noktada, emin olun antrepolar oldukça avantaj sağlamaktadır.
Antrepolar, sadece bir depolama alanı değildir. İthalatı parti parti yapılan malların tamamınında, ithal edilmesine fırsatlar sunar. Antrepolar aslında,uluslararası ticaretlerde mola yeri olarakta nitelendirilebilecek alanlarda olabilirler. Antrepolar, özellikle ithalat sürecinde izin alma işlemleri uzun sürdüğünde, elleçlemeye tabi tutulduğu du rumlarda firmalar için hareket edebilme imkanı sunar. Bu sayede, operasyonel bir avantaj gerçekleşmiş olur.
Aktif dış ticaret ile ilgilenen firmalar,antrepolar sayesinde yurtdışına daha fazla ihracat gerçekleştirerek, gelirini arttırma imkanından faydalanabilir. Bunun yanı sıra, antrepolar yurtdışına ithalat yapacak firmaların zaman ve hız kazanması bakımından da, oldukça yardımcı olur.
Buradan da yola çıkarak, yurtdışından gelen tüm malzemeler vergisiz bir şekilde antrepolarda depolanabilir,satış yapılacağı zaman daha yeni gelmiş gibi satışı gerçekleşir. Firmalar için vergilerin geç ödene bilmesi ve depolama bedeli ödenmemeside, antreponun yararları arasında yer almaktadır. Bu durum, dış ticaretin dış ticaret yada uluslar arası ticareti direkt etkilediği için ihracatçı ve ithalatçı içinde oldukça fayda sağlayacaktır.
Antrepolar, birbirinden fazla imkanlardan faydalanmayıda sunmaktadır. Bu durum ticaret açısından,oldukça faydalı olduğu için dış ticaret ile ilgilenen firmalar içinde,oldukça fayda sağlar.Uluslararası ticarette evraklar için, oldukça fazla detay bulunmaktadır. Antrepo rejimi bu durumlarda da, oldukça yardımcı olacaktır. Bu sebeple de, ticarette maliyetler azalacaktır. Son olarakta,ticarete konu olan eşyanın satıcı ve alıcı arasındaki alışverişi oldukça hızlanacaktır. Antrepoların bu ve bu gibi daha birçok yararı bulunmaktadır.
Antrepolar, eşyanın depolandıkları ve korundukları ticari tesislerdir.Genellikle ticaret sektöründe kullanılan bu depolama sistemidir. Antrepo sahipleri, bu antrepoda bulunan eşyaların güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Antrepo sahibi, buraya konan ve muhafaza edilmesi gereken eşyaların korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu antrepo binasın, güvenliğini sağlamak,güvenlik kameraları ile her yeri izlemek tüm bunların yanında, güvenlik personeli ve yangın söndürme ekipmanları ile önlemler almak zorundadır.
Ayrıca, gelen giden tüm eşyaların kayıt altına alınmasıda,antrepodaki eşyanın güvenliğini korumak açısından oldukça önemlidir. Bu antrepo da bulunan eşyalar için doğru ve eksiksiz bir envanter tutulmasıda güvenlik önlemleri açısından, oldukça yardımcı olacaktır.
Depolanan tarafta ise, antrepoya bırakılan tüm eşyaların güvenliği için doğru ve eksiksiz bir şekilde paketlenmesi,etiketlenmesi ve ambalajlanması gerekmektedir.Depo olarak kullanılan tarafta, eşyaların eksiksiz bir şekilde alındığından emin olmalı,tasdiklemeli ve antrepo sahibine bildirilmelidir.
Eşyanın teslim edildiği anda,bir teslim tutanağı düzenlenerek her iki tarafında bu tutanağı imzalaması, güvenlik önlemleri açısından oldukça önemlidir. Antrepo kullanan ve antrepo sahibi arasında, beklenmedik bir kaza durumu için sözleşme imzalanmalıdır.Bu sözleşmede eşyanın sorumluluğuna dair detaylar belirtilmelidir.
Bu depolama sözleşmesinde, eşyanın sorumluluğunun hangi durumlarda,hangi koşullarda sorumluluğun antrepo sahibi yada antrepo kullanana ait olduğu, eşyanın değeri, sigortası ve herhangi bir durumda oluşacak tazminat miktarı gibi konulara yer verilmelidir. Bu sebeple depo kullanan taraf,eşyaların güvenliği için kendi poliçelerini düzen leyerek,antrepo sahibi ile birlikte belirtilen kurallara uymalıdır.
Antrepoya konan eşyaların, sorumluluğu sorumluluk sigortası ile güvence altına alınmalıdır. Bu sayede, eşyanın hasar,kaybolma, zarar görme durumlarında maddi hasarın ödenebileceği poliçeler oldukça işe yaramaktadır. Bu sigortalar eşyanın değerine ve ödenecek primlere göre düzenlenmektedir.
Fakat eşyanın güvenliği sadece bu şekilde değil,gerekli özenler gös terilerekte sağlanmaktadır.Her iki tarafta, eşyanın güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi için gerekli önlemleri almalı, eşyanın durumunu düzenli olarak kontrol etmelidir.
Sonuç olarak eşyanın güvenliğini, her iki tarafta sağlamaktadır.Fakat eşyanın tam güvenliği mümkün değildir, bu sebeple her iki tarafı dikkatli olmalıdır.