Özel ve genel antrepolar arasındaki farkların bilinmesi, depolama alanında muhafaza edilmesi istenen eşyanın özelliklerine uygun antrepoyu tercih etmek konusunda yol gösterici olacaktır. Özellikle aktif şekilde uluslararası taşımacılık yapan firmaların, gümrük işlemlerinde malların gümrükte tutulduğu süre içerisinde saklanması çok önemli bir yere sahiptir. Antrepo; bu noktada gümrük idarelerince girişi yapılan tüm malların çıkışı yapılana kadar işlemlerinin gerçekleştirildiği depolardır.

ozel-ve-genel-antrepolar-arasindaki-fark.jpg

Gümrükte yapılan işlemleri ya da evrak işlemleri hazırlanan malların, dış ticarete dair işlemlerinin tamamlanana kadar tutulduğu depolar olan antrepolar olmazsa olmazdır. Antrepo yönetmeliğine göre, gümrüğü girişi yapıldıktan sonra antrepoya yerleştirilen malların bu noktada kalabilmesi için belli bir alt ya da üst süre sınırı söz konusu değildir. Malların tüm işlemleri tamamlanana kadar, bu mallar antrepoda sorunsuz bir şekilde muhafaza edilebilir. Aynı zamanda malların antrepoda kaldığı süre içerisinde vergilerinin ödenmesine de gerek yoktur.

Birçok avantajlı özelliği ile ön plana çıkan antrepolar, özel ve genel antrepo olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Özel antrepolar; antrepoyu yalnızca kiralayan kişinin kullanabildiği bir antrepo çeşidi olurken, genel antrepolar ise farklı firmaların aynı anda antrepoyu ortak bir şekilde kullanabildiği bir çalışma sistemine sahiptir.

Antrepo kiralanırken, işletme ile bir anlaşma yapılarak depolanması gereken malların kaldığı toplam süre, malın içeriği ve hacmi gibi etkenlere bağlı olarak bir fiyat oluşturulması gerekir. Bu yüzden kiralanan antreponun türü, fiyat politikasını doğrudan etkileyen bir faktördür.

Antrepo Çeşitleri Nelerdir?

Genel antrepolar kendi içerisinde 2 farklı gruba ayrılır.

  • A tipi antrepo,
  • B tipi antrepo.

A tipi antrepolar: Genel antrepolara dâhildir. A tipi antrepolarda stok kayıtları antrepo işletmecisi tarafından tutulur ve antrepoya mallar itinayla yerleştirilir. Bu antrepoya yerleştirirken mallarında herhangi bir eksiklik ya da hasar tespit edilmesi durumunda, eksik olan bu malların gümrük vergilerinin işletmeci tarafından ödenmesi talep edilir.

B tipi antrepolar: Malların korunmasına dair tüm sorumluluk antrepo işletmecisine değil, direkt olarak malların sahibindedir. B tipi antrepoda işletmecisinin sorumlulukları sınırlı olduğu gibi, yalnızca antreponun kiralanmasından sorumlu kabul edilir. Antrepoya yerleştirilen malların oranı ve durumu mal sahibinin sorumluluğu altındadır. Diğer yandan B tipi antrepolarda stok kaydı tutulmamaktadır. Bu yüzden antrepo içerisine yerleştirirken, malların stok kaydı ve içeriğine dair bilgiler daha önceden teslim edilen belgelere ve beyannameye göre düzenlenmekte ve gümrükte bu şekilde işlem görmektedir.

Özel antrepolar ise kendi içerisinde 3 farklı gruba ayrılır.

  • C tipi antrepo,
  • D tipi antrepo,
  • E tipi antrepo.

C tipi antrepolar, antrepoya yerleştirilen malların sahibi ile antrepo işletmecisinin aynı firma olduğu durumlarda geçerlidir. Antrepoya yerleştirilen tüm malların sorumluluğu da bu firmaya ve kişilere aittir.

D tipi antrepolar, antrepo işletmecisinin ve malların sahibinin aynı kişi ya da farklı bir firmaya ait olduğu durumları içerisine alır. Ancak bu noktada Gümrük Kanunu’nun 104. Maddesinin üçüncü fıkrasının uygulandığı söylenebilir. D tipi antrepolarda yerleştirilen malların, yerleştirildiği tarihteki değeri bazı alındığında ödenmesi gereken vergi hesaplamalarının yapılması gerekir. Bu noktada depolanan tüm mallar, basitleştirilmiş olan usul kapsamında değerlendirilerek serbest dolaşıma dahil edilmektedir.

E tipi antrepolar, antrepo işletmecisi ve yerleştirilen malların sahibinin aynı kişi olması ve bu malların Gümrük Kanunu’nun 93. Maddesinin üçüncü fıkrasına göre değerlendirildiği durumlar için geçerli olur. Bu koşullarda hak sahibinin depolama yerinin antrepo olarak kabul edildiği ya da depolama yeri olmamasına rağmen mallara antrepo kurallarının uygulandığı durumlarda geçerli olur.

Antrepo Hizmeti ve Gümrük İşlemleri

Gümrüklü antrepo, malların ya da antrepoya yerleştirilmesi hedeflenen ürünlerin gümrük gözetimi altında bulunduğu özel durumları kapsar. İhraç edilen eşyaların gümrük denetiminde depolanması gereken durumlarda, malların gümrüklü antrepolarda depolanması gerekir. İhraç edilen eşyaların gümrük denetlemesinde depolanması gereken durumlarda, malların gümrüklü antrepolarda depolanması önemlidir.

Gümrüklü antrepo çeşitleri, yukarıda belirtilen A,B, C, D ve E tipi antrepo tipleri benzer özelliklere sahip olmanın yanı sıra, standart antrepo ile aynı şartları kapsar. Ancak her antrepo tipine göre gümrüklerde birbirinden farklı işlemler uygulanır. Bu yüzden antreponun ve malların sahibine, malın içeriğine ya da antrepo tipinin sağladığı çeşitli avantajlara göre depolanması hedeflenen mala en uygun olan antreponun tercih edilmesi gerekir.

Bu konuda örnek verilmesi gerekirse; gümrükte yanıcı ya da patlayıcı maddelerin depolanması gerektiği durumlara, bu duruma uygun antrepolarda depolamanın sağlanması şarttır. Malların depolandığı antreponun özel olarak tasarlanmış olması, yangın gibi olumsuz durumlara karşı düzeneklerin kurulmuş olması şarttır.

Gümrüklü antrepolarda, belirlenen bir malın depolanması süresi için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Malların sahibi olan firma ya da kişileri antreponun ücreti ödendiği sürece malları gümrüklü antrepoda sorunsuz bir şekilde depolama hakkına sahiptir. Gümrüklü antrepoda depolanan malların, henüz gümrük çıkışı gerçekleştirilmediği için malların depolandığı bu süre içerisinde gümrük vergisi ödenmesine gerek yoktur. Özellikle yüksek oranlarda mal ithalatı yapan firmaların tüm malları tek seferde gümrükten çıkışını yaparak vergi ödemek yerine, malları parça parça çıkarması daha ekonomik avantajları beraberinde getirir.

Ülkemizde gümrüklerde verilen antrepo hizmetlerinde, firmaları ihtiyacı olan tüm gereklikleri sunan çözüm önerilerinin getirilmesi şarttır. Bu sayede hem malların gümrükten çıkışı hem de hazırlık işlemlerini bekleyen, dolayısıyla mallarını antrepoda depolamak isteyen firmalar için ayrıcalıklı imkânlar beraberinde sunulur.

Türkiye’de antrepo çözümleriyle fark yaratan firmalara verilen hizmetler genellikle şu şekildedir:

  • Antrepoda depolanan malların giriş yapıldığı tarihten itibaren, çıkış anına kadar gerçekleşen tüm stok kaydı yönetiminin detaylı bir şekilde analiz edilmesi,
  • Özelleştirilmiş depolama hizmeti sayesinde, her firmaya ya da mal türüne uygun olan depolama seçenekleri,
  • Antrepo içerisinde depolanırken hasar gören ya da eksilen mallar için gerekli olan tüm yasal işlemlerin antrepo işletmecisi tarafından takip edilerek başlatılması,
  • Antrepoda uzun süre boyunca depolanması gereken mallar için haftalık ya da aylık periyotlarda yapılan sayımlar ile stokların takibi,
  • Standart antrepolarda bulunmayan ek depolama alanları ve raf hizmetlerine sahip antrepoların oluşturulması ve hassas olan malların bu raflarda depolanması,
  • Antrepoda depolanan malların bir kısmının sevk edilmesi gereken yerlerde, antrepo işletmecisi tarafından koli, palet ya da birim olarak sevk edilecek malların sayımı ve gümrükten çıkış işlemlerinin tamamlanması,
  • Yurtdışından antrepoya demonte şekilde gelen malların, bekleme süresi içerisinde montajının yapılması gerekiyorsa, antrepo işletmecisi tarafından bir anlaşma yapıldıysa ürün montajlarının gerçekleştirilmesi,
  • Antrepoda bulunan malların tekrar paketlenmesi gerekiyorsa, ambalajlama ve paketleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi,

Antrepoda depolanan malların bir kısmının ya da tamamının iade edilmesi gerekiyorsa, hazırlanacak olan tüm evrakların antrepo işletmecisi tarafından tedarik edilmesi ve iade prosedürlerinin başlatılması gibi maddeler olarak sıralanabilir.

Etkili Antrepo Çözümleri Hera Port ’ta

Uluslararası ticarette ve mal sevkiyatı işlemlerinde, firmaların farklı prosedürleri yerine getirirken anlık olarak malın durumu ve antrepoya yerleştirilmesi süreci konusunda yorucu bir süreçle uğraşmak zorunda kalabilir. Bu noktada firma seçimi konusunda titiz davranmak, bu süreci sorunsuz bir şekilde hallederken, ek masraflarla karşılaşmanın önüne geçer. Dolayısıyla dış ticarette faaliyet gösterirken, başarı odaklı ilerlemek daha kolaylaşır.

Hera Port, bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllarda dayanan çalışma tecrübesinden yola çıkarak, lojistikte ihtiyacınız olan hizmetleri analiz ederek buna uygun bir çalışma prensibi geliştiren firmamız için öncelikli olan sizi beklentilerinizi karşılamaktır. Dolayısıyla gümrüklerde malları antrepoda bekletmeden önce, Hera Port ’un alanında uzman kadrosu hangi antrepo tipinin size uygun olduğunu tespit ederek bu konuda yol gösterici bir konumda yer alır.

Gümrük işlemlerinde dış ticaret bakımından ayrıcalıklı olmak ve rakiplerinizden bir adım öne çıkmak firmamız sayesinde artık çok daha kolaydır. Sizde Hera Port güvencesini deneyimlemek ve lojistik sektöründe emin adımlarla yürümek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Hizmet Talep Formu