Gümrük antreposu gümrük mevzuatına uygun olan eşyaların gümrük gözetimi altında tutulup, gerekli prosedürlerin dış ticaret kuralına göre tamamlanabilmesi için gerekli prosedürlerin yapıldığı,bir depodur. Eşyanın gerekli olan gümrük mevzuatına göre,makul olarak bir gümrük antreposuna konulması ile bu eşyanın, muhafaza edilmesin de bir sınır bulunmamaktadır. Bu süre zarfında, vergilerin ödenme sinin gerekli olmadığı bir gümrük antrepo rejimidir.
Yani gümrük antreposu, kısaca gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların konulduğu ve korunduğu belirli şartlar ile çalışan açık ve kapalı yerlerdir. Antrepoya eşya alınması için, şu yönergelerin takip edilmesi gerekmektedir. Gümrük beyanında bulunulmaktadır. Bu gümrük beyannamesi antrepo beyannamesidir. Antrepo beyannamesinin, gümrük idaresinde tescil edilir. Antrepo beyannamesinin, doğru olup olmadığı teyit edilmelidir. Eşya muayenesi, gerçekleşmektedir. Yapılan muayene sonucunda, uygun görünür ise eşya antrepoya alınır. Bu beyanname sonucu, eşyalar için ödenecek olan belgeler ise teminata bağlanır. Antrepodaki eşya kullanıma hazır hale gelir. Antrepodaki eşyanın çıkarılması gibi bir durumda ise, gümrükçe uygulan başka işlemlere gerek duyulabilir.
İthal etmek istediğiniz bir eşyayı, Türkiye’ye getirdiğinizde bazı durumlar nedeni ile ithalat işlemlerini, hemen tamamlayamaya bilirsiniz.Örnek olarak; eşyanızın ithali için almanız gereken belgelere ait bazı işlemleri tamamlamak için,geniş bir zaman dilimine ihtiyaç duyabilirsiniz yada ithal işlemleri sırasında, ürünün hatalı olduğunu fark ederek, iade işlemlerini tamamlayabilmek adına bir zaman yaratmak isteyebilirsiniz.
Bu tür durumlarda,eşyanızı belirlenen gerekli prosedürlerce eşyasını gümrük antreposuna koyabilirsiniz. İşte bu eşyaların,gümrük gözetimi altında konulduğu ve muhafaza edildiği yerlere,gümrük antreposu denmektedir.Bunun yanı sıra, gümrük antrepoları antrepo işletmesine izin verilen, antrepo işleticisi tarafından gözetim altındadır. Bu kişiler eşyanın antrepo rejimi beyanında bulunan kişinin, hak ve yükümlü lüklerinin prosedür gereğince devredildiği kişidir.
Antrepo işleticisi, bazı yükümlülüklere uymak zorundadır;
Gümrük antrepolarında,eşyanın kalış süresinde bir sınır mevcut değildir, fakat antrepoda bulunan eşyanın gümrük nezdinde onaylan ması başka bir kullanıma gerek olması durumunda, beyanname ve belgeler gümrük kontrollerine girdikten sonra, 1 ay içerisinde işlemlerin bitirilmesi gerekir. Müsteşarlık özellikle,beklemekle birlikte bozu labilecek eşyalarla beraber, diğer eşyalarda da antrepoda bekleme süresi ile ilgili zaman belirlemesi yapabilir.
Bu koşullarda, eşyanın ant repoda beklemesi ile ilgili bir süre belirlenmiş ise, bu süre eşyanın antrepoya giriş tarihi ile birlikte başlayacaktır.Antrepoda bulunan ve korunan işlem ve kullanıma tabi olan eşyalar için gümrükçe bir işlem uygulanacağı belirlendikten itibaren bu beyannamenin tescilinden itibaren, 30 gün içerisinde işlemleri,bitirelememiş eşyalar gümrük kanunu maddelerince tasfiye edilmektedir.
Antrepolar A,B,C,D,E,F tipi antrepo olmak üzere altı tıp antrepo çeşidi bulunmaktadır.
A tipi antrepo: Bu antrepoların,stok kayıtları işletmecisi tarafından tutulmaktadır. Eşyalarda,herhangi bir eksiklik yada bir hata görüldüğü takdirde, işletmecisi gümrük vergilerini ödemek zorundadır.
B tipi antrepo: Antrepo da, bulunan eşyalardan Gümrük Kanununun 97.maddesi gereğince antrepo beyannamesi, kullanıcı tarafından verilecektir. Antrepo işletmecisi,bu noktada sınırlı bir işleve sahiptir.Antrepo işletmecileri, antrepolarda stok kontrolleri yapma hakkına sahip değildir, sadece anrepoyu kiralamaktadır. Bu nedenle stok kontrolleri olmaması sebebiyle,beyanname ve belgeler gümrük kontrolüne tabi tutulur.
C tipi antrepo: Bu antrepo tipinde, kullanıcı ve antrepo işletmecisi aynı kişi olduğu antrepoya alınan eşyadan bu kişi sorumludur.
D tipi antrepo: Kullanıcının ve işletmecisinin aynı kişi olduğu antrepolardır. Eşyanın antrepoya alındığı tarihin dönemindeki kıymet miktarı baz alınarak, vergiler hesaplanır ve buralarda tutulmuş olan eşyalar serbest dolaşıma çıkarılabilir.
E tipi antrepo: E tipi antrepo kullanıcı ve işletmecisinin aynı olduğu Gümrük Kanununun 93.maddesi uyarınca, izin hal sahibinin depolama yerinin antrepo sayıldığı veya depolama yerinin olmaması durumunda bile eşyalara, antrepo rejiminin uygulandığı özel bir antre po tipidir.
F tipi antrepo: F tipi antrepo antrepoya, eşyaların geçici olarak depolandıkları yerdir. Bu antrepoları gümrük idareleri işletmektedir.
Eşyaların tehlikeli bulunması,diğer bulunan eşyalara zarar verme ihtimali bulunması veya diğer farklı nedenlerle, özel yapılar gerektiriyor olması izin hak sahibinin,depolama yerinin antrepo izin belgesinde,bunların yalnızca bu eşyaya yönelik olarak özel bir şekilde hazırlanmış alanlarda depolanabileceği belirtilmelidir.
Antrepolar, kendi içinde iki çeşide ayrılmakta bu çeşitlerde içlerinde tiplere ayrılmaktadır.Antrepo çeşitlerinden ilki,genel antrepolar, ikincisiise özel antrepolardır.
Genel Antrepo: Eşyaların korunması için herkesin kullanabileceği depolardır. Genel antrepolarda, kendi içinde türlere ayrılmaktadır.
Özel Antrepo: Özel antrepolar, genellikle eşyanın sadece antrepo işletmecisinin olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Özel antrepolarda kendi aralarında, türlerede ayrılmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra, antrepo olarak tanımlanan yerler mevcuttur.
Genel antrepo olarak tanımlanan yerler, geçici depolamanın yapıldığı alanlar gümrük idaresi verilen izninde A,B,C,D tipi olarak belirlenmiş olan binalardır. Aynı zamanda A,C,D,E tipi antrepolar tarım ürünleri lisanslı depoları olarak kullanılmaktadır.
Antrepoya hangi tür eşya konulabileceğide,oldukça merak edilen bir konudur. Antrepolar,serbest dolaşımda olan ve serbest dolaşımda olmayan eşyalar olarak ayrılmaktadır. Serbest dolaşımda olan eşyaların, ihraç edilmesi gümrükçe onaylanmış bir işlem olmak zorundadır. Koşulların sağlanmaması halinde, bir yılda beş kereyi geçmeyecek şekilde, yetki verilmiş müşavirlerce ve gümrük memuru ile birlikte antrepodan çıkarılmasına izin verilir. Bu şekilde beyannamede iptal edilmiş olur.