İhracat, ithalat ve transit için geçerli olan, uluslararası ticarette yabancı menşeli eşyaların geçici bir süreliğine gümrük vergisi ödemeden konulması amacıyla kurulan ve eşyaların muhafaza edildiği yerlere antrepo ismi verilir. Gümrük Antreposu, gümrük gözetimi altında tutulan eşyaların konulmasına fırsat veren bir kuruluş amacı olmasının yanı sıra, bu kuruluşlarda aranan koşul ve nitelikler 4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı yönetmelikle belirlenir. Antrepo işletmecisi ise Gümrük Antreposu işletmesine izin veren kişilere verilen isimdir. Bu noktada kullanıcı ise, eşyanın antrepo rejimi beyanında bulunan kişi ya da bu kişinin hak ve yükümlülüklerinin devredildiği kişidir.
Antrepo işleticisinin görevleri;
Gümrük Antreposuna alınması durumunda ihracatla alakalı olarak alınan tüm önlemlerden yararlanabilecek ihraç eşyasının bir Gümrük Antreposuna konulması ile ilgili hükümleri belirlemektedir. Gümrük Antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların konulması amacıyla kurulan bir yerdir.
Antrepo rejiminden yararlanabilmek için söz konusu olan mal ve eşyaların Türk Gümrük Bölgesine girmesi ya da transit yasak olmaması gerekir. Buna bağlı olarak mevcut düzenlemelere göz gezdirdiğinde iki tür antreponun kabul edildiği görülür. Bu antrepo çeşitleri şu şekildedir;
Genel antrepolar, eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen yerlerdir. Özel antrepolar ise sadece antrepo işleticisine ait olan eşyaların konulması amacıyla kurulan antrepolara verilen isimdir. Genel antrepolarda A, B ve F tipleri; özel antrepolarda ise C, D ve E tipleri mevcut bulunur. Buna bağlı olarak;
A Tipi Antrepo: A tipi antrepo işleticisi tarafından stok kayıtlarının tutulduğu ve antrepoya konulan eşya da herhangi bir eksiklik ya da hasar olması durumunda gümrük vergileri ödemekten sorumlu olarak kabul edilen bir antrepo tipi olarak karşınıza çıkar.
B Tipi Antrepo: Bu antrepo tipinde konulan eşyadan, kullanıcının sorumlu tutulduğu ve antrepo beyannamesini kullanıcının bizzat vermesi gerektiği genel bir antrepodur. Antrepo işleticisinin sorumluluğu bu noktada oldukça sınırlıdır. Antrepo işleticisi sadece antrepoyu kiralayabilir konumdadır. Antrepo stok kayıtları tutulmadığı için beyanname ve belgeler gümrük kontrolüne esas teşkil edebilir.
F Tipi Antrepo: Gümrük idareleri tarafından işletilen genel bir antrepo tipidir.
C Tipi Antrepo: C tipi işleticisi ve kullanıcısı bu antrepo tipinde aynı kişidir. Antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel bir antrepo tipi olarak kabul edilir.
D Tipi Antrepo: D tipi antrepoda işletici ve kullanıcının aynı kişi olduğu, kayıt yolu sayesinde bu rejime geçişin uygulandığı özel bir antrepo tipidir.
E Tipi Antrepo: Kullanıcının ve işleticinin aynı kişi olduğu, izin hak sahibinin depolama alanının antrepo addedildiği ya da depolama yeri olmazsa bile eşyaya antrepo rejimi hükümlerinin uygulanması gerektiği özel antrepo tipidir.
Geçici bir depolama yeri olarak çok fazla avantajı beraberinde getiren antrepolar, aynı zamanda A, B, C ve D tipi antrepo olarak Bakanlık tarafından onaylanabilir ya da buralar F antrepo olarak da işletilebilir.
Gümrük idaresi, verilen izin ile A, B, C ya da D tipi Gümrük Antreposu olarak onaylanan eklenti, bina ya da diğer her türlü yeri kapsar,
Birden fazla aynı bölgenin Gümrük Antreposu olarak tanımlanması mümkün değildir,
Eşyanın tehlike arz etmesi, diğer mal ve eşyalara zarar verme olasılığının bulunması ya da diğer başka nedenlerden kaynaklı özel yaptırımların gerekmesi durumunda, izin belgesinde bunların sadece bu eşyaya yönelik olarak özel şekilde donatılmış alanlarda depolanabileceği hususu bulunur,
A, C, D ve E tipi Gümrük Antrepoları, özellikle tarım ürünleri lisanslı depoları olarak onaylanması mümkün olan yerlerdir.
Serbest dolaşımda yer alan eşyaların antrepoya konulabilmesi halinde, bu eşyanın ihraç edilmesi ya da gümrük tarafından onaylanmış diğer bir işlem ya da kullanıma tabi tutulması zorunlu hale gelir. Ancak eşya ya da malların ihracatının, gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ile kullanıma tabi tutulmasının mümkün olmadığı durumlarda bir takvim yılı içerisinde beş defadan fazla olmayacak şekilde yetkilendirilen gümrük müşaviri ve gümrük memuru gözetiminde eşyanın antrepodan çıkarılmasına izin verilerek söz konusu beyanname iptal edilir.
Gönderici ve satıcının belli, alıcısı emre olan eşya, antrepo işleticilerinin sorumluluğuna dahil olarak genel antrepolara konulabilir. Bu sayede antrepoya konulan eşyanın, alıcısının belirlenmesinden sonra tam olarak ya da kısmen gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasına izin verilir. Bahsi geçen eşyanın özelliklerine ve yapılacak faaliyetin nitelikleri göz önünde bulundurularak uygun özel düzenek ve yapılara sahip genel ya da özel antrepolara konulması zorunlu kabul edilir.
Bu durumda;
Bir arada oldukları eşyalar için ayrı bölümlerde depolanmış olsalar bile herhangi bir tehlike arz etme ihtimali söz konusu olan eşyalar genel antrepolara alınmaz. Aynı antrepo açma ve işletme izni kapsamında olan antreponun belli bir bölümünde, üçüncü fıkrada sayılan özel bir yapı ve düzenek gerektirir eşyanın depolanması, bu türden eşyaların konulması halinde antreponun belli bir bölümünün ayrılmış olmasını gerektirir. Bu türden eşyanın konulabileceği antrepolar için gerekli olan belgelerin ilgili gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi koşuluyla mümkün hale gelir.
Söz konusu üçüncü fıkrada sayılan özel düzenek ve yapı gerektiren eşyanın, aynı sevkiyat kapsamında bir arada bulunduğu eşyanın tali unsuru niteliği taşıyan, diğer eşyaya zarar vermesi mümkün olmayacak şekilde, genel ya da özel antrepoların ayrı bölümlerine gerekli tedbirler alınması şartı ile konulmasına fırsat verir. Dolayısıyla antrepo işleticisinin gerekçeli ve yazılı talebi göz önünde bulundurularak, eşyanın niteliği, miktarı, kap ve ambalajları gibi diğer unsurlar dikkate alınarak ilgili gümrük idaresinden izin verilmesi mümkün olabilir.
Lojistik zincirinin çok önemli bir parçası olan gümrük işlemlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde çözülmesi, işletmecilerin dış ticaret konusunda birçok avantaj elde etmesini sağlar. Bu noktada hangi firma ile işbirliği içerisinde çalıştığınız oldukça önemlidir. Alanında uzman olmayan, bilinmeyen firmalardan bu konuda hizmet almak hem zamandan hem de nakitten zarar etmenize neden olabilir.
Bu anlamda Hera Port, sahip olduğu üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile gümrük işlemlerinin gerektirdiği tüm prosedürleri sizin adınıza takip eden, son derece nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardan beri alanında uzman kadrosu ile güvenilir ve kaliteli oluşunu ispat eden Hera Port için öncelikli olan müşteri memnuniyetini kazanmaktır. Sizde Hera Port kalitesini yaşamak için hemen web sitemize göze atabilir, tecrübenin sunduğu gönül rahatlığını tek tıkla deneyimleyebilirsiniz.