Uluslararası taşımacılık yapan firmalar için, gümrük işlemleri sırasında malların doğru şartlar altında muhafaza edilmesi çok önemlidir. Eşyanın gümrük idarelerine işlemleri sonuçlanana kadar uygun şartlar altında depolanma alanına konulabilmesi için kullanılan yerlere Antrepo ismi verilir.

Her firmanın ithalat ve ihracat işlemlerini yürütürken, dikkat etmesi gereken belli evrak ve gümrük işlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yurtdışına mal gönderirken ya da yurt içinden mal getirilirken bu şartlara uymak ve gümrük prosedürü belli bir süre alır. Bu süre içerisinde malların bir depoda bekletilmesi, güvenlik açısından oldukça önemlidir. Bu ihtiyaca yönelik olarak tasarlanan ve genel olarak gümrük bölgelerine yakın yerlerde konumlandırılmış olan depolar gümrük Antrepoları olarak isimlendirilir. Antrepoda bekletilen mallar henüz gümrük vergisi ödenmeyen ticari mallardır. Buna bağlı olarak Antrepoya alınan malların herhangi belli bir bekleme süresi yoktur. Yani eşyanın gümrük Antreposundan bekletilmesi için gereken en az ya da en fazla süre belirlenmemiştir.

gumruk-antrepo.jpg

Bundan dolayı evrak ve gümrük işlemleri tamamlanana kadar mal ve eşyalar gümrük Antreposunda bekletilmek zorundadır. Diğer yandan gümrük idareleri tarafından eğer gerek görülürse, malların başka bir işlemle kullanılması hedeflendiği taktirde ya da gümrük tarafından onaylanan yeni bir işlem olması kullanım tayin edilmesi için bir fırsat yaratır. Bu gibi durumlar söz konusu olduğu, bu konu ile ilgili düzenlenen beyannamenin tescil edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde, malların tüm gümrük işlemlerinin bitirilerek Antrepodan çıkışının yapılması şarttır. Eğer malların çıkışı yapılmazsa, bu durumda mallar Antrepodan tahliye edilmek zorunda kalır.

Gümrük Antrepo Tipleri Nelerdir?

Gümrük Antreposundan bahsi geçen çalışma prensibinin söz konusu olmasından kaynaklı, eşyaların Antrepoda muhafaza edilmesinde herhangi bir süre sınırlandırması bulunmamaktadır. Eğer mallar onaylanmamışsa ya da kullanım gerekliliği yoksa gümrük Antreposunda bekletilmesi uygundur. Depolarda Antreponun tam tersi malların muhafaza edilme süresi kısıtlıdır. Bu süre ise eşya ve malların hangi yolla taşındığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca gümrük Antreposunda bekletilen mallar elleçleme ya da işleme gibi belli başlı gümrük işlemlerinden geçirilmesi şarttır. Depolarda ise bunun tam tersi bu imkân oldukça sınırlıdır. Malların Antrepoya malların yerleştirilebilmesi için Antrepo beyannamesi ile tescil edilmesi önemlidir. Depolarda, malların yalnızca özel beyan sunulması halinde alınması mümkün olacaktır.

Antrepolar kendi içerisinde özel ve genel Antrepo olarak iki grupta değerlendirilir. Genel Antrepolar bir fazla firmanın aynı zaman içerisinde kullanabileceği ortak Antrepolar olarak bilinir. Yalnızca kiralayan firmaların kullanabileceği bu Antrepolara ise özel Antrepo ismi verilir. Mallarda herhangi bir eksiklik ya da hasar tespit edilmesi halinde, gümrük Antrepo işletmecisi eksik olan malların fiyatını ya da o mallarla alakalı olan tüm gümrük giderlerini karşılamak ile sorumlu kabul edilir.

Antrepo hizmeti, gümrük işlemlerinde sunduğu avantajlı yönleri ile ön plana çıkar. Buna bağlı olarak genel Antrepo tipleri şu şekilde sıralanabilir:

  • A Tipi Antrepo: Antrepoya yerleştirilen malların bütün sorumluluğu Antrepo işletmecisine aittir. Bu durumda Antrepo işletmecisi stok kayıtlarını kendisi tutmak zorunda olduğundan bu noktaya dikkat edilmesinde fayda vardır. Mal ve eşyalarda herhangi bir hasar ya da eksiklik tespit edilmesi halinde Antrepo işletmecisi eksik olan malların fiyatını ve o mallarla ilgili tüm gümrük giderlerini ödemekle sorumludur.
  • B Tipi Antrepo: B tipi Antrepo, işletmecinin malları muhafaza etmesi ile ilgili olarak hiçbir sorumluluk üstlenmediği gümrük Antrepo çeşidi olarak karşınıza çıkar. Bu durumda B tipi Antreponun tek sorumluluğu Antreponun kiralanması ile sınırlıdır. Ayrıca bu gümrük Antreposunda stok kaydı tutulmaz. Buna bağlı olarak Antrepoya yerleştirilen malların stok kaydı ve içerikte hangi malların olduğuna dair tüm detaylar, öncesinde teslim edilen beyanname ve belgelere göre düzenlenir. Bu durumda Antrepoyu kiralayan kişi, eğer mallarla bir eksik ya da hasar fark ederse Antrepo işletmecisinin sorumluluğuna gitme hakkı yoktur.
  • Özel Antrepolarda ise Antrepoyu kiralayan işletmeci ve gümrük Antreposuna yerleşim yapan kişinin malların gerçek sahibi aynı kişi olarak kabul edilir. Bundan kaynaklı olarak gümrük Antreposuna yerleştirilen eşyaların sorumluluğu doğal olarak tamamen bu kişiye ait olacaktır. Özel Antrepo tipleri ise kendi içerisinde C, D ve E tipi olarak farklı kategoriler altında açıklanır. Bu kategoriler ise şu şekilde sıralanır:
  • C Tipi Antrepo: C tipi Antrepo, yalnızca eşya listesinde yer alan malların konulması uygun olan Antrepolara verilen isimdir. Buna bağlı olarak listede yer almayan eşya ve malların Antrepoya konulması ve muhafaza edilmesi mümkün değildir.
  • D Tipi Antrepo: D tipi Antrepolar, depolarda bulunan malların gümrüğe sunulabilmesine ihtiyaç olmadan işlem yapılması ile mümkün olabilir. Bunun için ise Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden Antrepoya yerleştirilebilir. D tipi Antrepoda depolanan mallara Gümrük Kanunu 104/3 uygulanması gerekir. D tipi Antrepolarda yer alan mallarla ilgili olarak ödenmesi gereken vergiler eksiksiz bir şekilde hesaplanırken, bu malların Antrepoya yerleştirildiği tarihin esas alınması önemlidir. Bu durumda depolanan mallar basitleştiren usul kapsamında değerlendirilmesi uygun olarak kabul edildiği gibi, sorunsuz bir şekilde serbest dolaşıma da sokulabilir.
  • E Tipi Antrepo: E tipi Antrepolarda ise depolanan mallar, Gümrük Kanununun m. 93/3 kapsamında değerlendirilebilir. Bu durumda ise malların fiziki bir depolama alanı olmaksızın, Antrepo stok defteri tutularak gerekli işlemler sorunsuz bir şekilde yürütülebilir. Hak sahibi olan kişinin depolama alanı olarak gümrüklerde kullanmayı tercih ettiği bölge neredeyse, o bölge direkt olarak Antrepo olarak kullanılmaya başlanır. Herhangi bir depolama yeri olmaması durumunda bile mallara Antrepo kuralları uygulanması gerekir.

Bu Antrepo tiplerinin yanı sıra birde F Tipi Antrepolar vardır. Bu Antrepoların bir diğer ismi ise ’Gümrüklü Antrepo’ dur. Genel Antrepo kategorisinde değerlendirilen F Tipi Antrepolarda da mallar ve eşyalar gümrük gözetimi altında olmak zorundadır.

Her Antrepo tipi için gümrüklerde birbirinden çeşitli farklı uygulamalar söz konusudur. Bu nedenle malların depolandığı Antreponun şekli belirlenirken, kiralanmak istenen Antreponun sunduğu avantajların detaylı bir şekilde bilinmesi gerekir. Kiralanan Antreponun şekli, depolanacak olan malların özelliklerine uygun olan seçenekler arasından değerlendirilmelidir. Örneğin; depolanan malzemenin yanıcı ya da patlayıcı bir madde özelliklerine sahip olması, kiralanan Antreponun bu özelliklere en uygun koşulları sağlayacak şekilde dizayn edilmesini gerektirir. Antrepo kiralama işleminde ise Antreponun özellikleri ve tipine göre değişiklik ortaya çıkar.

Gümrük Antrepolarında Hera Port Kalitesi

Lojistik zinciri, her aşaması büyük bir özenle planlandığında dış ticarette avantaj elde etmenin daha mümkün olduğu çok önemli bir alandır. Bu sayede firma olarak rakipleri geride bırakabilir ve güvenilir bir eşya transferi deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu noktada gerekli gümrük prosedürünü düzenleyen ve uygulayan nitelikli bir firma ile işbirliği yapmak oldukça önemli bir adımdır. Hera Port bu anlamda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışını bulabileceğiniz oldukça nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Son derece güvenilir ve akılcı çözümlerle eşyalarınız için en doğru yeri ayarlayan ve gümrük işlemlerinin getirdiği yükümlülükleri sizin adınıza planlayan firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetidir. Sizde Hera Port kalitesini yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

Hizmet Talep Formu