Gümrük antrepoları; genel ya da özel antrepolar olmak üzere iki gruba ayrılır. Genel antrepolar, eşyanın konulması amacıyla herkesin rahatlıkla kullanabileceği alanlar olurken, özel antrepolar ise sadece işletici tarafından eşyanın konulması için kurulan yerlerdir. Genel antrepolar A, B ve F tipi olarak, özel antrepolar ise C, D ve E tipi olarak farklı şekilde kategorize edilir.
Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında bulunan eşyaların konulması amacıyla kurulan ve kuruluşu sırasında aranacak koşulları ve nitelikleri 4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı olan yönetmelikle belirlenen yerlere verilen isimdir. Gümrük antrepo hizmeti işleticisi ise bu yerleri işletmesine izin verilen kişilerdir. Kullanıcı ise eşyanın antrepo rejimi beyanında bulunan kişi ya da bu kişinin hak ve sorumluluklarını devraldığı kişidir.
Buna bağlı olarak antrepo işleticisi:
Parlayıcı ve patlayıcı olan, bir arada bulundukları eşya için tehlikeli olan ya da korunmaları özel yapı ve düzeneklere ihtiyaç duyulan eşya, sadece bu niteliklere uygun genel ve özel antrepolar konulabilir. Bu gibi eşyalar ise liste şeklinde ilgili yönetmelikle belirlenir. Serbest dolaşımda olmayan eşyaların sergilendiği fuar ve sergiler de antrepo olarak kabul edilir. Gümrük antrepoları ile gümrük kapılarında eşya yapmak üzere özen antrepo statüsünde mağaza ve bunların depolarının açılması için yetki sahibi ise Ticaret Bakanlığına aittir. Gümrük antreposu işletmek isteyen kişiler, izin alabilmek için gerekli bilgileri ihtiva eden ve özellikle antrepocular ekonomik anlamda ihtiyacı olduğunu belirten yazılı bir talepte bulunmak zorundadır.Bu izin, sadece Türkiye’de yerleşik olan kişilere verilebilir.
Gümrük antrepo rejimi;
Bir gümrük antreposuna yerleştirilmesine dair tüm hükümleri belirler.
Gümrük antrepo tipleri şu şekilde sıralanabilir:
Ayrıca posta idaresinin sorumluluğu ve gümrük denetlemesi altında yabancı menşeli kolilerin konulması amacıyla yapılan kapalı yerler de genel antrepoya dâhil kabul edilir. Geçici depolama yerleri; aynı zamanda A, B, C ve D tipi antrepo olarak onaylanabilir olduğundan, buralar F tipi antrepo olarak da işletilebilir.
Gümrük idaresi, verilen bu izin sayesinde A, B, C ya da D tipi gümrük antreposu olarak onaylanan eklenti, bina ya da diğer her türlü bölgeyi tanımlar. Aynı yerin birden fazla gümrük antreposu olarak tanımlanması mümkün değildir. Eşyaların tehlike arz etmesi, yanında bulunan diğer eşyalara zarar verme olasılığının bulunması ya da diğer sebeplerden kaynaklı özel yapılara ihtiyaç duyması halinde, izin belgesinde sadece bu eşyaya yönelik olarak özel bir şekilde donatılmış olan mekânlarda depolanabileceği hususu bulunur. Buna bağlı olarak A, C, D ve E tipi gümrük antrepoları; tarım ürünleri lisanslı depoları olarak onaylanabilir.
Eşyaların antrepoya alınması amacıyla gümrük beyannamesinde bulunması gerekir. Bu çerçevede verilecek olan gümrük beyannamesinde ‘’antrepo beyannamesi’’ ismi verilir. Antrepo beyannamesinin gümrük idaresinin bilgisayar sisteminde tescil edilmesinin sonrasında, gümrük idaresi söz konusu olan bu beyanın doğruluğunu kontrol eder ve eşyayı muayene eder. Yapılan bu kontrol ve muayene sonucunda, eşyanın beyana uygun olduğu anlaşılırsa eşyalar antrepoya sorunsuz bir şekilde alınabilir.
Antrepo beyannamesi kapsamında, eşya için ödenmesi gerekli olan gümrük vergileri bir teminata bağlanır ve damga vergisi ödenir. Bu aşamadan sonra ise antrepoda yer alan eşyalar gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmaya hazır duruma gelir. Antrepodaki eşyaların buradan çıkarılması, sadece antrepo rejimini sona erdiren yeni bir gümrük tarafından onaylanmış başka bir işlem ya da kullanıma tabi tutulması sayesinde mümkün hale gelir.
Antrepo işleticileri ve kullanıcıları, eşyaların antrepoda bulunduğu süre zarfında gümrük gözetimi altında bulunmasını ve daha iyi şekilde muhafaza edilmesini sağlamak için belirtilen şartlara uyum sağlamak zorundadır.
Eşyaların güvenli şekilde korunabilmesi için Antrepolarda aranan şartlar ve nitelikler şu şekilde sıralanabilir;
Bunların dışında, özellik arz eden eşyaların depolandığı antrepolarda, tahsis edilen eşya ve malların özellik olarak uygun teknik tesisler ve araçlara sahip olması şartı aranır.
Aynı zamanda antrepo işleticisinin yükümlülük ve haklarının bir başkasına devredilmesi mümkündür. Söz konusu olan devir izni ise Gümrük Müsteşarlığı tarafından verilir. Bu izni vermek amacıyla devretmek isteyenin taahhütlerini tam anlamıyla yerine getirmiş olması, devir alanında bulunan eşyalarla alakalı olarak her türlü yükümlülük ve sorumluluğu üstlenmiş olması gerekir. Gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşya, konulacağı antreponun bağlı bulunduğu gümrük idaresine sunulur.
Bu izinin verilmesi durumunda, B tipi antrepoda eşyanın gümrüğe sunulmasına gerek yoktur. Bu rejime tabi tutulacak eşyalarla alakalı olarak genel hükümlere göre bir işlem yapılması söz konusu olabilir. Tarım politikası kapsamında yer alan ürünler hariç, gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyalarla alakalı olan beyanlar, basitleştirilmiş usul içerisinde gerçekleştirilebilir. Tarım politikası kapsamında ürünlerde ise bu noktada Müsteşarlığın iznine tabi tutulur. Gümrük idarelerinin izni olması şartıyla, serbest dolaşımda bulunan eşya ile bulunmayan eşya aynı antrepo içerisinde depolanabilir. Ancak ihracatla alakalı önlemlerden yararlanabilecek olan ihraç eşyası ortak şekilde depolanamaz.
Dış ticarette başarı elde etmek ve rakiplerinden öne çıkmak için bazı prosedürler söz konusudur. Bu prosedürleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek ve ticarette ortaya çıkan resmi süreci yakından takip etmek için bu konuda uzman bir firma ile işbirliği içerisinde çalışmak gerekebilir. Hera Port bu anlamda yüksek kalitede hizmet anlayışı ile lojistik sürecinde ve gümrük işlemlerinde süreci sizin adınıza planlayan ve yakından takip eden bir firma olarak dikkat çeker. Firmamız için öncelikli olan daima sizin istek ve ihtiyaçlarınıza uygun çalışma prensibi sunarak, dış ticarette zamandan ve nakitten tasarruf etmenizi sağlamaktır.
Uzun süredir dış ticarette karşınıza çıkan sorunlara akılcı çözüm önerileri getirerek kalitesini ispat eden Hera Port kalitesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Dış ticarette kalite ve güvenin tek adresi: Hera Port.