Geçici depolama yeri ve antrepo arasındaki farkları bilmek, lojistik sektöründe aktif şekilde faaliyet gösteren firmaların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırır. Antrepo; gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın ya da izin verildiği durumlarda serbest dolaşımda bulunabilen eşyaların ihraç edilmek şartıyla yerleştirildiği açık ya da kapalı alanlar olarak ifade edilir. Buna bağlı olarak genel ve özel olmak üzere iki antrepo çeşidi vardır. Genel antrepo; eşyaların konulması amacıyla herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolarını (A,B, F tipi) kapsar. Özel antrepolar ise: sadece antrepo işleticisine ait olan eşyaların konulması için kurulan gümrük antrepolarıdır (C, D, E tipi).
Ayrıca serbest dolaşımda bulunmayan eşyaların sergilenmesi için kurulan sergi ve fuarlar özel antrepo statüsünde sayılır. Gümrüksüz satış mağazaları ve depoları da özel antrepolara dâhil kabul edilir. Posta idaresinin sorumluluğu ile gümrük denetlemesi altında yabancı menşeli kolilerin konulması amacıyla kurulan kapalı yerler ise genel antrepo statüsünde sayılır. Diğer yandan bu yerler gümrük antreposu olarak da addedilmektedir.
Geçici depolama yerleri ise, Türkiye Gümrük Bölgesine yerleştirilen ve serbest dolaşımda olmayan eşyaların, gümrüğe sunulması aşamasından sonra gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuncaya kadar eşyanın korunması amacıyla kurulan yerlerdir. Geçici depolama yerleri eşyaların her türlü dış etken ve müdahaleye karşı korunmasını sağlayacak şekilde tasarlanan, taşıtların durduğu, indiği ya da yanaştığı yerlerde bulunan ardiye, hangar, depo ya da ambarlar olarak nitelendirilir. Bu depolama alanları sayesinde, bir yerden farklı yere transfer edilen eşyaların etkili bir şekilde güvenliği sağlanır.
Antrepo ve geçici depolama yerinin arasındaki temel farklar ise şu şekilde sıralanabilir:
Gümrük antrepo işletmesine izin çıkarılan kişiye ‘’antrepo işleticisi’’ ismi verilirken, antrepoya konulacak olan ürünler için bir gümrük beyanı oluşturan kişiye ya da bu kişinin tüm haklarını devrettiği kişilere ise ‘’kullanıcı’’ ismi verilir.
Gümrük yönetmeliği kapsamında antrepo rejimi çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde Uluslararası ticaretin her geçen gün gelişmeye devam etmesi ile birlikte bu rejimin oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. Serbest dolaşımda yeri olmayan ve ithalat vergileri alınmamış olan ticari politika ile ilgili alınması gereken önlemlerin, eşyaya uygulanması durumlarda antrepo rejimi söz konusudur. Gümrük antreposunda bekletilen eşyalar, bu rejim ile beraber ihracat hükümlerinden faydalanmaktadır.
Ayrıca gümrük antrepo alanına bulunan ürünler, satışı yapılarak bir başkasına devretme hakkına sahiptir. Bu devir, haciz ya da mahkemelerden alınan tedbir kararı gibi bir takım engellere takılırsa gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Doğal olarak ilk olarak tüm bu hukuki engellerin aşılması şartı vardır.
Ürünlerin devri ile birlikte ceza ve vergi gibi diğer tüm hukuki sorumluluklar, direkt olarak ürünü devralan kişiye aktarılır. Sonrasında ise antrepo stok defterine devir işlemi eksiksiz şekilde işlenir. Devredilen eşyalar için mevzuat gereğince belirlenen süre dâhilinde, yeni bir işleme ve kullanıma tabi tutulmaması durumunda yeni bir antrepo beyannamesi oluşturulması gerekir.
Genellikle gümrük idarelerince eşyaların antrepo rejiminde bekletilmesi konusunda bir süre sınırı söz konusu değildir. Diğer yandan bekledikçe bozulma ve hasar alma ihtimali olan eşyalar da dâhil olmak üzere, idare deposunda kalacak olan eşyaların antrepoda kalma süresi konusunda bazı belirlemeler yapılması mümkün olabilir. Gümrük Kanunu kapsamında, gümrük idareleri gerekli gördüğü şartlarda, ürünlere gümrük tarafından onaylanmış bir kullanım ya da işlem tayin edilmesi durumunda yeni bir süreç belirlenebileceğini ifade etmiştir.
Bu maddeye dayanarak; genel antrepolarda bekletilen ve 6 ay herhangi bir işlem görmeyen tüm ürünler için, gümrük idaresi tarafından eşya sahibine bir tebligat çıkarılır. Eşya sahibinin idareye bu konuda verdiği cevaptan yola çıkarak, antrepo beyanının devamına ya da ürünün tutulduğu antrepodan kaldırılmasına dair yeni kararlar aldığına dikkat edilmesi gerekir.
Antrepo rejimi dâhilinde olan ürünlerin, gümrük tarafından herhangi bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasına dair beyanname verilmesi halinde, antrepo beyannamesine bağlı olarak yeni bir beyanın yapılması halinde 30 gün içerisinde tamamlanmış olması gerekir. Bu noktada söz konusu olan 30 gün; ürünün antrepoda kalacağı süreyi temsil etmez. Dolayısıyla eşyanın gümrük tarafından beyannamenin tescil ettirilmesi halinde, gümrük işlemlerinin tamamlanması kapsamında bir zamanlamayı belirtir.
Antrepo işleticisi; eşyaların güvenli şekilde muhafaza edilmesini sağlamakla yükümlüdür. Deniz, hava ya da iç gümrük idarelerince yakın bir konumda yer alması gereken antrepolar, eşyaların giriş çıkışında herhangi bir sorun yaşanmaması için açık ya da kapalı şekilde inşa edilmelidir. Diğer yandan işletici, mekanda bulunan tüm yangın söndürme ve aydınlatma tesisatını kurallara uygun şekilde yapmalı ve belli aralıklarda denetleyerek kontrol etmelidir. Ürünlerin yüklenmesi ve indirilmesi için, gerekli olan teknik donanımın önceden hazırlanması olmazsa olmazdır.
Ayrıca tüm bunların dışında depoda çalışacak olan memura özel bir çalışma alanının düzenlenmesi gerekir. İşletici; tüm bunların gerçekleştirilmesini sağlamak zorundadır. Devamlılığının gelmesini düzenli olarak kontrol etmek, yine işletmecinin görevi olarak kabul edilir.
Geçici depolama alanı ve antrepo arasında farkı bilerek, eşyaların uygun koşullarda depolanması dış ticarette çok önemli bir adım olarak kabul edilir. Bu noktada tercih edilen lojistik firması; geçici depolama alanı ve antrepo tercihi konusunda firmalara önemli ölçüde yardımcı olur. Bu nedenle tüm bu sorumlulukları ve yükümlülükleri fark ederek, tamamen müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar yapan Hera Port, üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile dikkat çeken bir firmadır. Tüm gümrük işlemlerini sizin adınıza organize eden Hera Port, ticari işlemlerle sektörde bir yer edinmek isteyen firmalar için zamandan ve nakitten tasarruf ederken, dış ticarette rakiplerinizden hep bir adım öne çıkmanızı sağlar
Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, buna uygun bir çalışma prensibi geliştiren Hera Port sayesinde antrepo hizmetlerinden sorunsuz şekilde faydalanmak mümkün hale gelir. Sizde Hera Port kalitesi ışığında etkili bir depolama deneyimi yaşamak ve avantaj sağlamak için Hera Port web sitesinde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Dış ticarette süreci kalite ışığında organize eden ve gerekli takibini yapan Hera Port, güvenli ve nitelikli hizmetin tek adresi olmaya devam ediyor.