Eşyanızı antrepoya nasıl alırsınız? Sorusu genellikle dış ticaretle ilgilenen firmaların lojistik alanında kafalarda soru işareti yaratan önemli bir konudur. Eşyanın antrepoya alınması için öncelikle bir gümrük beyanında bulunmanız gerekir. Bu çerçevede verilecek olan gümrük beyannamesine ise ‘’antrepo beyannamesi’’ ismi verilir. Antrepo beyannamesinin gümrük idaresine ait olan bilgisayar sisteminden tescil edilmesinden sonra, gümrük idaresi bu beyanın doğruluğunu kontrol eder ve eşyaları muayene eder. Yapılan bu kontrol ve muayenenin sonucunda ise eşyaların beyana uygun olduğu anlaşılırsa, eşyaların antrepoya alınması için herhangi bir engel yoktur. Bu işlemler sırasında, firma sahibinde bu beyanın doğruluğunu destekleyici bilgi ve belgelerin istenebileceğinin bilinmesinde fayda vardır.

esyanizi-antrepoya-nasil-alirsiniz.jpg

Antrepo beyannamesi kapsamında yer alan eşyalar için ödenmesi gereken gümrük vergileri teminata bağlanır ve sonrasında bir damga vergisi ödenir. Bu noktadan sonra antrepodaki eşyalar gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmaya hazır hale gelebilir. Antrepoda bulunan eşyaların buradan çıkarılması, sadece antrepo rejimini sona erdiren yeni bir gümrük tarafından onaylanmış olan başka bir işlem ya da kullanıma tabi tutulması ile mümkün olabilir.

Antrepolara Konulabilecek Eşyalar Nelerdir?

Gümrük antrepolarına, serbest dolaşıma girmemiş olan eşya ile ihracata bağlı önlemlerden yararlanma hakkı olan her türlü eşya konulabilir. Ancak bazı durumlarda gümrük idareleri tarafından mevzuat ve uygulamalar doğrultusunda antrepolara konulacak eşyalarla alakalı eşyalarla ilgili kısıtlamalar ve sınırlamalar söz konusu olabilir. Özellikle patlayıcı, parlayıcı ve bir arada bulundukları eşyalar için tehlikeli olan ya da muhafazaları özel yapı ve düzeneklere ihtiyaç gerektiren eşyalar ile ilgili özel düzenlemeler ve sınırlamalar getirilebilir.

Diğer yandan Türkiye sınırlarına girmesi ya da transit yasak olan yabancı ülke eşyaları, geçici depolama yerinde süresi dolan eşyalar, gümrüğe terk edilen eşyalar, yerli eşyada kullanılması durumunda yabancı eşya izlenimi yaratan etiket, zarf, şerit damga gibi malların gümrük antrepolarına konulması için özel izin gerekir.

Antrepoda Bulunan Eşyalar Başkasına Devredilir mi?

Gümrük antrepolarında depolanan eşyalar, satış suretiyle başka birine devretme hakkına sahiptir. Eşyaların devredilmesinden sonra, gümrük vergileri ile para cezaları da dâhil hukuki tüm sorumluluklar devralana geçer. Devralanın eşyaları 5 iş günü içerisinde gümrük tarafından onaylanan yeni bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmaması halinde, devre konu olan eşyalar için devralan tarafından yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi gerekir.

Devredilen bu eşyaların 5 iş günü içerisinde gümrük tarafından onaylanan yeni bir kullanıma ya da işleme tabi tutulmaması ya da yeni antrepo beyannamesi verilmemesi durumunda, bu sürenin aşıldığı tarihten itibaren devralan tarafa, aşılan her gün için Gümrük Kanunu’nun 241. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca cezai işlem uygulanması kaçınılmazdır.

Eşyalar Antrepoda Ne Kadar Kalabilir?

Eşyaların antrepo rejimi ile bu alanlarda kalma süresi sınırsızdır. İstisna durumlarda Gümrük Müşavirliği, özellikle beklemek şartıyla bozulabilecek olan eşyalar da dâhil olmak üzere, bu eşyaların antrepoda kalabileceği süreye dair bir belirleme yapma hakkına sahiptir. Antrepoda bulunan eşyaların gümrük tarafından onaylanan başka bir işlem ya da kullanıma tabi tutulması ile beyannamenin tescil ettirilmesi durumunda, 30 gün içerisinde işlemlerin bitirilmesi gerekir.

Antrepoda bulunan eşyalar için gümrük tarafından onaylanan bir kullanım ya da işlem tayin edilmesine dair beyannamenin tescilinden itibaren, 30 gün içerisinde işlemleri henüz bitirmemiş olan eşyalar ile bir süre tayin edilmiş ise bu sürede kaldırılmamış olan eşyaların tasfiye edilmesi gerekir.

Aynı zamanda geçici depolama yerine konulmadan gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyalar, antrepo rejimine tabi tutulacak eşya antrepo beyannamesinin tesciline müteakip antrepoya alınır. Antrepo beyannamesinin, söz konusu olan taşıyın antrepoya gelişini takip eden 2 iş günü içerisinde mutlaka tescil edilmesi gerekir. Gümrük idaresi; bu sürenin bitiminden önce eşya sahibi ya da taşıyıcı tarafından yapılan gerekçeli yazılı talebi göz önünde bulundurarak bu süreyi 1 gün daha uzatma hakkına sahiptir. Süre içerisinde antrepo beyannamesinin verilmemesi durumunda ise antrepoda görevli olan gümrük memuru ya da yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından gümrük idaresine bilgi verilmesi gerekir. Bu durumdaki eşyalar, ilgili gümrük idaresinin denetiminde en yakın geçici depolama alanına ya da geçici depolama alanı yoksa gümrük idaresi tarafından uygun bulunan alanlara gönderilir.

Antrepo ile Geçici Depolama Arasındaki Farklar

Gümrük antrepo ile geçici depolama yerleri, kavram olarak birçok durumda birbirine karıştırılabilir. Her iki kavramın işleyiş ve fonksiyon olarak birbirinden çok farklı olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Bu farklılıkları dikkate alarak eşyanızı antrepoya almak çok daha kolay hale gelir. Söz konusu olan bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:

Eşyaların antrepoya alınma işlemi, bir gümrük rejimi ile gerçekleştirildiğinden eşyaların geçici depolama yerlerine bir rejim kapsamında alınması söz konusu değildir. Gümrük Kanunu’nun 47. Maddesine göre: Eşya gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutuncaya kadar geçici depolamaya konu olan eşya statüsünde bulundurulur,

Gümrük antreposunda yer alan eşyalarla ilgili herhangi bir süre sınırı söz konusu değildir. Bu eşyalar sınırsız süre ile gümrük antreposunda bulundurulabilir. Geçici depolama kapsamında eşyalar için mevzuat ile öngörülen bir bağlayıcı ve sınırlayıcı olan süreler vardır. Gümrük kanununun 46. Maddesine göre; denizyolu aracılığı ile gelen eşya, özet beyan verildiği ilk tarihten itibaren en fazla 45 gün ve diğer araçlarla gelen eşyalar ise en fazla 20 gün olacak şekilde geçici depolama alanlarda kalabilir,

Eşyalar üzerinde yapılabilecek olan elleçleme işleminde de birçok farklılıklar vardır. Gümrük antreposunda alınan eşyaların elleçleme işlemine tabi tutulabilecek durumlarda, geçici depolama yerinde bulunan eşyalar için bu işlem çok sınırlı durumlarda uygulanabilir.

Lojistik İşlemlerinde Akılcı Çözümler Hera Port ’ta

Antrepo rejimine tabi tutulan tüm eşya ve mallar, gümrük antreposuna konuldukları tarihte işletici tarafından kayıtlara geçirilir. Gümrük idareleri tarafından işletilmeyen özel antrepolarda ise bu eşyaların antrepo kayıtları işletici tarafından tutulur. Bu kayıtlar, her zaman gümrük idaresinin denetimine hazır halde bulundurulur.

Eşyaların antrepoya alınma sürecini sizin adınıza takip eden bir firma ile işbirliği içerisinde çalışmak; hem zamandan hem de nakitten tasarruf edebilmesini sağlar. Dış ticaretin günümüzde bu derece büyümesi, birbirinden farklı lojistik firmalarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu firmaların sayı olarak artması ise doğal olarak zaman zaman hizmet kalitesinin düşmesine neden olabilir. Dolayısıyla her zaman kalitenin ön planda tutulması ve nitelikli hizmet prensibine sahip olan firmalara yönelmekte fayda vardır.

Hera Port, bu konuda beklentilerinizi karşılayan profesyonel hizmetleri ile eşyalarınızı antrepoya alma süreci başta olmak üzere, süreç tamamlanana kadar karşınıza çıkan tüm sorunlara akılcı çözüm önerileri sunan bir firmadır. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak her zaman kaliteyi ön planda tutan Hera Port, bu sayede her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Mal ve eşyaların antrepoda bekletilmesi, bir takım evrak ve prosedür işlemlerini takip etmeyi gerektirdiğinden, Hera Port bu işlemleri sizin adınıza hallederken lojistik alanında büyümeniz için fırsat alanı yaratır. Sizde Hera Port ile kaliteyi deneyimlemek ve uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Hera Port, dış ticarette fark yaratmak ve başarıyı yakalamak isteyen firmaların ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Hizmet Talep Formu