Günümüz şartlarında değişen ticari ihtiyaçlara, demografik yapı, global ekonominin yansımaları ile beraber lojistik sektörünün her geçen gün kendini yenilemesi, hizmetlerde yeni modüler dahil edilmesi ve katma değer hizmetler üretilmesine ihtiyaç duyulur. Buna bağlı olarak lojistik kavramının, bir malın bir noktadan alınarak diğer bir noktaya ulaştırılması gibi basit bir tanımın çok daha ötesine geçtiği söylenebilir. Artık lojistik hizmetlerinin verildiği şirketler, taşımacılık hizmetinin yanı sıra depolama, depo yönetim sistemi, ulaşım yönetimi, envanter yönetimi, gerçek zamanlı konumlandırma sistemleri, tersine lojistik gibi ek hizmetleri de üstlenerek lojistik kavramını bütünsel bir kavram şeklinde ele almayı tercih eder. Bu sayede günümüz dünyasında çok önemli bir konumda yer alan lojistik işlemlerinde kalite ön planda tutulur.

Entegre Lojistik Nedir?

Entegre lojistik; bahsi geçen tüm bu ihtiyaçlar ve gelişmeler neticesinde ortaya çıkan çok önemli bir kavram olarak karşınıza çıkar. Ayrıca entegre lojistik, lojistik firmalarının lojistik alanında verdiği tüm hizmetleri içine alır. Diğer yandan kendi tedarik zincirini kuran ya da bir çözüm ortağı ile beraber çalışsa bile daha bütünsel bir yaklaşıma ihtiyacı olan vizyoner şirketler, tedarik zinciri alanında yapılandırmaları entegre lojistik yaklaşımına çevirmeyi, şirketlerin hızlı ve güvenli şekilde büyümesinin adımlarından biri olarak nitelendirilir.

entegre-lojistik.jpg

Müşterilerin lojistik sektörünün içerisinde istek ve ihtiyaçlarını öngörerek, bu istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda en doğru konumda pozisyon olarak; ihtiyaç duyulan malzeme, sermaye, insan kaynağı, bilgi ve donanım, teknolojik altyapı gibi ihtiyaçları temin etmek zorundadır. Sonrasında ise müşterilerin bu konuda beklentilerini karşılayabilmek ve diğer yandan bu ağı optimize etmek gerekir. Bu sistemin kurularak sorunsuz şekilde işler konuma getirilmesi ile entegre lojistik yönetimi olarak ifade edilebilir.

Hizmet odaklı bir çalışma prensibine sahip olan entegre lojistik kavramı; bir malın ya da ürünün hammadde aşamasından, son kullanıcıya ulaşma anına kadar geçen tüm lojistik süreçlerinin ve bu lojistik süreçlerine yardımcı olan hizmetlerin tamamını kapsar. Bu süreçlerin sorunsuz şekilde yürütülmesi için her aşamanın en doğru şekilde yürütülmesi gerekir.

Entegre Lojistik Aşamaları

Tedarik zinciri yönetimi, 6 temel aşamadan oluşurken, bu alanları kapsayarak sorunsuz bir şekilde işleyişini sağlayacak şekilde hizmet veren lojistik firmaları ya da şirketler entegre lojistik yönetimini başarılı şekilde yerine getirir. Buna bağlı olarak yüksek kalite standartlarında hayata geçirilmesi gereken entegre lojistik aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

Depolama

Lojistik sektöründe alt bileşenlerden biri olarak bilinen depolama hizmeti; bir malın, ürünün, envanterin ya da bilginin bu amaçla oluşturularak özel alanlarda ya da binalarda depolanması olarak ifade edilebilir. Önemli olan bu noktada depolama işleminin en güvenli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bunun sağlanabilmesi için ise depo yönetiminin ve depo planlamasının en doğru şekilde planlanması ve hayata geçirilmesi gerekir.

Depolar, satışın ve üretimin sürdürülebilir olmasını sağlayan en önemli merkezlerden biri olarak bilinir. Depolama hizmeti sayesinde üretim aşaması tamamlandıktan sonra, ürünlerin nerede saklanmasının uygun olacağı düşünülmeden, yıl boyunca aksamadan devam etmesi sağlanır. Aynı şekilde talep oluşması halinde depolanan ürünlerin hızlı bir şekilde satılması mümkün hale gelir.

Operasyon masraflarının kontrol altına alınması konusunda firmalar için çok büyük önem arz eden depolar, stratejik durumlardan kaynaklı entegre lojistik hizmetlerinin en vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir.

Depo Yönetim Sistemleri

Depo yönetim sistemi; depo içerisinde yer alan ürün ya da mallarla alakalı kısa ya da uzun vadeli süreç içerisinde gerçekleştirilebilecek işlemlerin tamamını geliştiren bir tanımlama olarak ifade edilebilir. Depo yönetim sistemi, bu yüzden lojistik süreçlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Depoda bulunan tüm sistemin kusursuz bir şekilde işlemesini optimize edilmesine, yönetilmesine ve en basit operasyonların bile takip edilmesine yardımcı olur. Yükleme ve saklama operasyonları, siparişlerin işlenmesi ve takip edilmesi, envanter yönetimi, etiketleme, ikmal, ambalajlama ve toplama gibi bir ürüne dair her konunun sağlıklı olarak yürütülmesinin temelini oluşturduğu söylenebilir.

Depo yönetim sisteminin başarılı ve sorunsuz bir işleyişe sahip olabilmesi için bu yönetimi talep eden firmaların tüm birimleri ile uyum içerisinde çalışması ve kesintisiz bir iletişim içerisinde olması gerekir. Bu alan kesinlikle yatırım yapılması gereken bir konumda yer alır ancak sürdürülebilirlik, üretkenlik, kaynakların doğru şekilde kullanılması ve maliyet optimizasyonu gibi alanlarda bu yatırımın karşılığı fazlasıyla vardır.

Buna bağlı olarak depo yönetim sistemleri ile bir ürün ya da malın sevkiyatı sonrasında ortaya çıkabilecek aksaklıkların önüne geçmek çok daha kolay olacaktır. Ayrıca günümüzde tüketim ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, firmalar için önemli bir rekabet üstünlüğü oluşturan ''hız'' ile ''satış sonrası takip'' etkenlerinin karşılığının fazlasıyla verilmesi söz konusudur.

Ulaşım Yönetimi Sistemi

Şirketlerin ürün ya da mal sevkiyatları ile tedarik zinciri yönetimleri kapsamında yapılan tüm transferler ulaşım yönetim sistemlerinin uzmanlık alanı olarak kabul edilir. Firmalar bu sistemi kendi iç bünyesinde kurabileceği gibi lojistik hizmeti aldıkları tedarikçi firmadan da talep edebilirler. Ulaşım yönetim sisteminde hedeflenen ise en başta maliyet optimizasyonu ve verimliliktir. Tüm siparişlerin otomatik olarak oluşturulması için kurgulanan altyapı ile insan hatalarının önüne geçilir, gönderinin izlemesi gereken yol en doğru şekilde kurgulanır ve diğer yandan takip sorunsuz şekilde gerçekleştirilir.

İhtiyaca uygun ve doğru şekilde oluşturulan bir ulaşım yönetim sistemi, firmalar için çok büyük avantajları beraberinde getirir. Bu avantajların başında ise firmaların taşıyıcı firmalarla beraber yaptığı sözleşmenin verimliliği gelir. Bu durum firmaların kar oranını direkt olarak etkiler. Ayrıca avantajların biri diğer ise risk yönetiminin sağlanmasıdır. Ulaşım yönetim sistemleri firmalara ayrıca uluslararası lojistik konusunda öğe görünürlüğü, işlevsellik, koli gönderi desteği, navlun yerleşimi, iş zekâsı ve karşılaştırmalı veri kapasitesi, imkânı gibi ayrıcalıklar sunar.

Tersine Lojistik

Üreticiden tüketiciye doğru akış eğilimine sahip olan lojistik süreçlerin, tam tersi bir rota izleyerek tüketiciden üreticiye doğru evrilmesi ile gündeme gelen ve özellikle son zamanlarda e-ticaretin artışı ile beraber önem ve hız kazanan bir lojistik kavramı olarak nitelendirilir. İnternet üzerinde satış oranının artışı ile beraber doğal şekilde ortaya çıkan iade süreçleri ve bu süreçlerin takibi tersine lojistik kapsamı içerisinde ele alınır. Yanlışlıkla satın alınan ürünler, teslimat anında ortaya çıkan hasarlar, garanti kapsamında oluşan sıkıntılar paketleme sırasında ortaya çıkan nedenlerden kaynaklı iade edilen ürünlerin takibi ve iade sebeplerinin doğru şekilde anlaşılması, kaydının tutulabilmesi dönüşüm oranının düşmesinden dolayı firmaların karlılığının artmasına neden olur.

Envanter Yönetim Sistemi

Şirketlerin satış, üretim, perakende ve depo olmak üzere tüm birimlere ait olan envanter bilgilerinin doğru şekilde toplanarak kullanılmasını sağlayan önemli bir sistem yönetimidir. Kaynakların en doğru şekilde değerlendirilmesi, hammadde tedariğinin planlanması, elde bulunan kaynaklarla üretime devam edilmesinin sağlanması ve stok takibi gibi konularda firmaların verimliliği çok daha fazla artar.

Gerçek Zamanlı Konumlandırma Sistemleri

Şirketlerin kendi bünyesi içerisinde bulunan insan kaynaklarının ya da varlıklarının bulunduğu konumu geçici ya da tam zamanlı olacak şekilde bulması, tanımlaması, yönetmesi ve izlemesi için geliştirilen ve teknolojik tabanlı bir sistem olarak ifade edilir. Özellikle şirket içerisinde personelin çalışma verimliliğini ve emniyetini artırmak, tedarik zinciri operasyonlarının aksamadan devam edebilmesi gibi net avantajlar sunar. En yaygın kullanım alanı ise lojistik süreçlerinde kullanılan taşıma araçlarının GPS sistemi ile takibinin sağlanmasıdır. Bu sayede uluslararası lojistik konusunda bir aracın hangi noktada bulunduğu kolay şekilde tespit edilir, izleme kapalı bir ortama girinceye kadar kesintisi olarak sağlanabilir.

Gerçek zamanlı konumlandırma sistemleri ile beraber kurulan iletişim özellikle, yürütülen organizasyonun ve bu organizasyonların muhatabı olan tedarikçileri ve müşterileri arasında sağlanır. Ayrıca söz konusu olan bu organizasyon içerisinde diğer destek modüller ve tedarik, lojistik, pazarlama, mühendislik, üretim gibi fonksiyonlar da bahsi geçen bu iletişimin faydasını görür.

Entegre Lojistik Faaliyetleri Hera Port Kalitesinde

Yatırım yapılması gereken çok önemli bir alan olmasından kaynaklı firmalara başlangıçta büyük bir maliyet kalemi gibi görünse bile, uzun vadede bu yatırımın karşılığı fazlasıyla alınır. Öyle ki depo yönetim sistemleri her şeyden önce muhatabına donanımlı bir birli erişim avantajı sunar. Ayrıca tedarik zinciri operasyonlarını hızlandıran entegre lojistik faaliyetleri, firmalara ciddi anlamda hız ve ataklık kazandırır. Bu durum günümüz koşullarında ortaya çıkan taşımacılık hizmeti rekabetinde öne geçmek ve gerçek zamanlı müşteri memnuniyetini elde etmek açısından çok önemlidir. Depo yönetim sistemleri ayrıca en doğru bilgiye hızlı erişim sağlama imkanı sunması ile şirketlere tedarik zinciri yönetimleri konusunda sağlıklı ve gerçekçi bir projeksiyon avantajı sunar. Ayrıca insan kaynağı kullanımını optimize derken üretkenliği artıran entegre lojistik yönetimi, daha iyi iş birliklerinin kurulabilmesi için uygun ortamı yaratma konusunda başarılıdır.

Lojistik süreçlerinin sorunsuz şekilde ilerlemesini sağlayan bir firma ile berber çalışmak uzun vadede birçok avantajı beraberinde getirir. Hera Port bu konuda lojistik işlemlerinde kalite, hız ve güven odaklı hizmet veren profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllardan bu yana sektörde verdiği nitelikli hizmetlerle ön plana çıkan firmamız için öncelikli olan müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına yanıt veren çalışmaları hayata geçirmektir.

Dış ticarette rakiplerinizden bir adım öne çıkmanızı ve uzun vadede etkili büyüme göstermenizi sağlayacak olan Hera Port, lojistik faaliyetlerinin beklentileri karşılayan şekilde yürütülmesini sağlar. sizde Hera Port kalitesi ışığında lojistik de entegre lojistik aşamalarını yakından takip etmek için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.

Hizmet Talep Formu