Nakliye, antrepo yönetimi ve liman hizmetleri söz konusu olduğu zaman akla ilk gelen terimlerin başında elleçleme yer alır. İngilizcede “Handling” şeklinde geçen bu terim, gemilerde taşınan yüklerin niteliğinin değişmeden A noktasından B noktasına taşınması, yüklenmesi, boşaltılması, karıştırılıp havalandırılması veya tamir edilmesi gibi hizmetlerin tamamına denir.

ellecleme-nedir.jpg

Limanlarda bulunan gümrük idaresine yapılacak olan yazılı başvurunun onaylanmasının ardından gerçekleştirilebilen elleçleme, Hera Port gibi liman hizmetleri sunan kurumsal firmalar tarafından gerçekleştirilir.

Elleçleme Ne İşe Yarar?

Uluslar arası deniz sularında hareket eden kargo ve yüklerin verimli bir şekilde, hasar görmeden taşınabilmesi elleçleme hizmeti sayesinde mümkün olur. Ülkeler arası ticarette önemli rol oynayan elleçleme faaliyetinin alanında uzman firmalar tarafından gerçekleştirilmesi, atlanmaması ve ihmal edilmemesi gereken bir husustur.

Örnek üzerinden anlatacak olursak, her 24 saatte bir havalandırılması veya karıştırılması gereken özel bir yük naklettiğinizi farz edelim. Hera Port’a ulaşarak elleçleme faaliyeti için gümrük idaresinden gerekli izinleri aldıktan sonra siz evinizde otururken biz sizler için çalışmaya başlayabiliriz.

Gerek ürünlerinizin gemiden indirilip yüklenmesi gerekse antrepo içinde yer değiştirmesi veya koruyucu paketlerinin yenilenmesi gibi birçok hizmet “elleçleme” şeklinde ifade edilir.

Malzeme Elleçleme Ekipmanları Nelerdir?

Tüm ülkelerin ortak ve tek tip bir standardı benimseyerek aynı ebat ve büyüklükteki konteynerleri kullanmaya başlaması, taşımacılık sektöründe işleri inanılmaz derecede kolaylaştırdı. Lojistik süreci bu sayede daha basite indirgendi, muhtemel hasarların önüne geçildi ve kargoların daha emniyetli şekilde taşınması mümkün hale geldi. Standardizasyonun ardından uluslar arası kargoların yolda geçirdiği süre kısaldığı gibi, ihracatçıların başka ülkelerde yeni pazarlar arayabilmelerinin de önü açılmış oldu.

Bu sistemin eksiksiz işlemesini sağlayan en önemli unsur, özel geliştirilmiş elleçleme ekipman ve makineleridir. İnsan gücünün çok daha ötesinde ağır yükleri kaldırabilen, yerini değiştirebilen bu ekipmanlar sayesinde Hera Port olarak elleçleme hizmetini hızlı ve güvenli bir şekilde sağlayabiliyoruz.

Elleçleme ekipmanlarının her biri kendine has kullanım alanına sahiptir. Global tedarik zincirinin aksaksız şekilde işlemesine hatırı sayılır katkı sağlayan bu ekipmanlar olmasa elleçleme işlemleri günler, hatta haftalar sürebilirdi. Neyse ki gelişen teknoloji sayesinde bu durum söz konusu değil.

Birçok farklı makine ve ekipmandan faydalanılan elleçleme hizmetinde her bir aletin yeri ayrıdır. Yüklerin konteynerden indirilip paletlere alınması veya doğrudan taşıyıcı kamyonlara yüklenmesinden tutun, karadan gemiye taşınmasına kadar farklı alanlarda farklı makinelerden faydalanılır.

Bahsi geçen bazı elleçleme ekipmanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Gemiden karaya vinçler
  • Taşınabilir liman vinçleri
  • Lastik tekerli gezer vinçler
  • Raylı vinçler
  • Konteyner istifleme araçları
  • Çekici kamyonlar
  • Forklift araçları

Bunların haricinde konteyner karaya alındıktan sonra paletin üzerine alınması, ürünlerin istiflenmesi, dışının streç filmle kaplanması gibi detaylı süreçler de elleçleme hizmeti kapsamında yer alır. Bir bütün olarak değerlendirecek olursak, gemiden karaya ve karadan gemiye nakliye sürecinde kargolarınızın niteliğini değiştirmeden yapılan tüm işlemlere elleçleme denilebilir.

Malzeme Taşıma Temel İlkeleri Nelerdir?

Gemi ve kara arasında gerçekleştirilen malzeme taşıma sürecinde uluslar arası standartlara ve iş güvenliği kurallarına riayet etmek çok önemlidir. Neticede hiçbir mal veya yük insan hayatından önemli olamayacağı için gerekirse işi biraz yavaş yapmak ancak güvenlikten ödün vermemek çok önemlidir.

Malzeme taşıma süreci belirlenirken Hera Port olarak öncelikle müşterilerimizi dinliyor, onların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda elleçleme planını hazırlıyoruz. Çalışan kadromuzu sürekli olarak iş güvenliği eğitimleriyle güncel tutarak da insan sağlığını önceliyoruz.

Malzeme taşımanın temel ilkelerine baktığımızda ise karşımıza devasa büyüklükteki vinçler, istifleme makineleri, kamyon ve tırların yanı sıra forkliftlerin etkin kullanımı çıkıyor. Bu aletler sayesinde yüklerin gemilerden indirilmesi, istiflenmesi ve tekrar gemilere yüklenmesi süreçleri eskiye nazaran inanılmaz derecede hızlanmış durumdadır. İş güvenliği kriterleri göz önünde bulundurularak hareket edilirse muhtemel yaralanma ve ölümlü kazaların önüne geçilmiş olacaktır.

Hera Port olarak bizim birinci önceliğimiz müşterilerimize elleçleme hizmeti sunarken iş güvenliği ve işçi sağlığından ödün vermemektir.

Bu nedenle aşağıda listelenen malzeme taşıma temel ilkelerine riayet etmeye özen gösteririz:

  • Konteyner veya paletler vinç veya forklift yardımıyla havaya kaldırıldığında altından kesinlikle geçilmemesi gerekir.
  • Şayet malzeme taşıması makine veya ekipmanla değil de elle yapılıyorsa mutlaka koruyucu ekipman (eldiven gibi) kullanılmalıdır.
  • Her bir işçi en fazla 32 kilogram ağırlığında yük kaldırabilir. Yük yerden kaldırılırken belden değil, dizlerden destek alınmalıdır. Limanda kask ve demir burunlu ayakkabı olmadan çalışmak yasaktır.

Malzeme taşıma sürecini sorunsuz bir şekilde yürütmek için Hera Port personeli düzenli eğitimlerden geçtiği gibi, iş sağlığı ve güvenliğini de birinci önceliği haline getirmiş durumdadır. Böylece hem siz değerli müşterilerimize kaliteli bir hizmet sunabiliyor, hem de çalışanlarımızın sağlığından ödün vermemiş oluyoruz. Siz de limanlarda ihtiyaç duyabileceğiniz elleçleme hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilir, müşterilerimiz arasındaki yerinizi almak için ilk adımı atabilirsiniz.

Elleçleme Çeşitleri

Global arenada kargoların güvenli bir şekilde yer değiştirmesini sağlayan elleçleme hizmeti günümüzde iki ana çeşide ayrılıyor: Manuel ve otomatik. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere manuel elleçleme hizmeti insanlar tarafından sağlanırken otomatik elleçlemede makine ve ekipmanlardan faydalanılır.

Manuel elleçlemede ürünler eğer hafif ve nicelik olarak az ise, insan gücünden faydalanılır. Ürünler elle taşınır, istiflenir ve yer değiştirir. Eğer karıştırılması ve havalandırılması gerekiyorsa bu yine insanlar tarafından yapılır. Makinelerin giremeyeceği kadar küçük alanlarda çalışılıyorsa manuel elleçleme yapmak kaçınılmazdır. Ancak bu yöntemde insan devreye girdiği için paketlerin düşürülmesi ve iş kazalarının oluşması gibi olumsuz durumlara daha sık rastlanır.

Otomatik elleçleme ise tamamen makineler tarafından gerçekleştirilen bir elleçleme sürecidir. İnsan müdahalesi mümkün mertebe azaltılmış olduğu için iş kazası, yaralanma veya ürünlerin yüksekten düşüp zarar görmesi gibi durumlara daha az rastlanılır. Forklift, gezer vinçler ve sair makineler yardımıyla otomatik elleçleme çalışmaları yürütülür.

Sizin ihtiyacınız her ne ise Hera Port o doğrultuda bir elleçleme çalışması yapar, yeri geldiği zaman manuel ve otomatik elleçleme süreçlerini beraber yürütme yoluna dahi gidebilir.

Elleçleme İşlemi Kimler Tarafından Yapılır?

Elleçleme işlemine tabi tutulacak ürünün niteliği ve niceliğine göre bu durum değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse bir konteyner boşaltılacaksa ve ürünlerin kötü hava şartlarından dolayı yıpranan dış paketleri yenilenecekse, bu noktada Hera Port olarak bizler insan gücünü devreye sokarak manuel elleçleme yoluna gideriz.

Ancak konteynerlerin üst üste istiflenmesi talebi söz konusu ise burada otomatik elleçleme sistemleri devreye girer, makine ve ekipmanlar yardımıyla hizmet sağlanır. Kimler tarafından yapıldığı sorusuna ise kısaca “Liman hizmetleri firmaları tarafından” cevabını verebiliriz.

Hera Port da bahsi geçen liman hizmetleri firmaları arasında yer alır ve sektörde uzun süredir faaliyet göstermektedir. Güvenilir, hızlı ve çözüm odaklı bir çalışma anlayışıyla müşterileri için çözüm üretmeye devam eden şirketimizle çalışmaya karar verirseniz, elleçleme başta olmak üzere ihtiyaç duyduğunuz her hizmeti sağlayabiliriz.

Hizmet Talep Formu