Ekonomik anlamda etkileri çok büyük olan gümrük rejimleri arasında yer alan gümrük antrepo rejiminin uygulanması şartıyla, ithalat vergilerine ve ticari politikalara dair önlemlere tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş olan eşyaların konulduğu yerler gümrük antreposu olarak nitelendirilir. Antrepolarda teminat işlemlerine hâkim olmak, lojistik sektöründe aktif şekilde faaliyet gösteren işletmeler için çok önemli bir yere sahiptir. Gümrük mevzuatında teminat uygulaması, gümrük vergilerinin ve diğer amme alacaklarının ödenmesini sağlamak amacıyla bir teminat verilmesi gereken durumlarda, bu teminat ile söz konusu vergiler ve diğer amme alacakları tutarı kadar yükümlü ya da yükümlü olma ihtimali olan kişiler tarafından verilmesi suretiyle yerine getirir.

antrepolarda-teminat-islemleri.jpg

Gümrük Kanunu’nun 98. Maddesine göre; gümrük antreposunda bekletildiği süre içerisinde, eşyaların gümrük gözetimi altında bulunmasını sağlamaktan, gümrük antrepo rejimi çerçevesinde eşyanın muhafaza edilmesiyle alakalı sorumlulukları yerine getirmekten ve izinde belirtilen özel kurallara uymaktan sorumlu olarak kabul edilen antrepo işleticisinden teminat istenileceğine dair kesin olarak hüküm altındadır.

Bu çerçevede ise gümrük antrepo rejiminde eşyanın ithalat vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaması sebebiyle tahsil edilmeyen vergilerin ödenmesini sağlamak amacıyla teminat verilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Teminat uygulaması: antrepoya alınan eşya için ayrı ayrı verilebileceği gibi bir kişinin gümrük idaresine her türlü gümrük işlemleri ile alakalı olarak o kişinin o gümrük idaresindeki transit rejimi hariç, bütün gümrük işlemleri için kullanılan toplu teminat ya da gümrük yükümlülüğü gerektiren ya da gerektirme ihtimali olan birden fazla işlem için Bakanlıkça belirlenecek şartları taşıyanların isteği üzerine, gümrükçe onaylanmış işlem ya da kullanımlardan her biri için ayrı ayrı teminat verilmesi yerine, transit rejimi hariç işlemlerin hepsini kapsayan götürü teminat ya da yaygın götürü teminat olarak verilebilir.

Bu durumda sadece akaryakıt antrepoları ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun eki (ı) sayılı liste kapsamında, eşya için götürü ve yaygın götürü teminat sisteminin uygulanması mümkün değildir. Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına ya da onaylanmış kişi statü belgesine sahip olan yükümlüler, E ve C tipi antrepolarda uygulanan işlemlerde bahsi geçen teminat türlerine ek olarak, hesaplanmış götürü teminat da kullanılması mümkündür. Ayrıca ek olarak antrepo işleticilerince hesaplanmış götürü ya da yaygın götürü teminat verilmemesi gibi durumlarda, antrepoya alınan eşyalar için ayrı ayrı ya da toplu bir teminat verilmesi gerekir.

Antrepolarda Teminat İşlemleri Şartları Nelerdir?

Kabul edilebilecek olan teminatlarla alakalı konularda, Gümrük Yönetmeliğinin 495. Maddesinde detaylı olarak belirtilmiştir. Gümrük işlemleri sayesinde, vergilerin teminatı olarak kabul edilmesi mümkün olan teminat mektupları, idareye ibraz edildikten sonra, ait oldukları tahakkuku yapılmış olan vergi tutarını karşılayıp karşılamadıkları incelenerek uygun görüldüğü takdirde kabul edilecektir.

Antrepo işleticileri tarafından, antrepo rejiminde kullanılmak üzere götürü teminat verilmesi durumunda, antrepoya konulan eşyalar için başka bir teminat alınmasına gerek yoktur. Götürü Teminat Sisteminde verilmesi gerekli olan teminat tutarları ise, Yönetmeliğin 527. Maddesinde belirtilmiştir.

Buna bağlı olarak:

  • 1.000 ya da 2.000 kadar olanlar için 1.000.000 TL’ olarak belirlenmiştir,
  • 1.000’den sonraki her 1.000 için ise bu tutar 500.000 TL’dir. (1.000 altındaki artışlar da 1.000 ‘e tamamlanır)
  • 2.000 sonraki her 2.000 için 500.000 TL’dir. (2.000 altında olan artışlar için ise 2.000 tamamlanması mümkündür)

Antrepo işleticilerince verilecek götürü teminat tutarı hesaplamasının antrepo künyesinde yer alan açık-kapalı ya da hacim gibi etkenler üzerinden yapılması; eşya yükleme ve boşaltma alanları ile birlikte yükleme ve boşaltmanın yapılacağı rampalara araçların yaklaşabilmesi, antrepo alanına giriş çıkışın sağlanabilmesi ve araçların antrepo alanı içerisinde rahat şekilde hareket edebilmesi için antrepo sahasında yer alan 50 m’lik açık alanın söz konusu götürü teminat tutarına dahil edilmemesi gerekir.

Birden fazla antreposu olan antrepo işleticilerince, bu antrepoların hepsini kapsayacak şekilde yaygın götürü teminat verebilecek ve yaygın götürü teminat verilen antrepolara konulan eşya için başka herhangi bir teminat aranmaz. 15481 sayılı Kararın 116. Maddesine göre; Gümrük Kanunu’nun 98. Maddesi hükmü uyarınca, bu Kanuna göre aranacak gümrük vergileri ile para cezası ve İthalat Rejimi Kararına göre aranacak olan fon haklarını korumak için antrepo işletme izni verilenlerden alınması gereken teminat tutarlarını belirlemeye ve alınacak olan bu teminat tutarını ithalat vergileri tutarının %10’una kadar indirmeye Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan’ın yetkili olduğu hüküm altında kabul edilir.

Bununla birlikte, sergi ve fuarlara konulan ya da ithalat vergilerinden muaf olan yahut ihraç edilmek üzere antrepolara yerleştirilen eşya için herhangi bir teminat aranmayacaktır.

Antrepoya yerleştirilen eşya için antrepo türüne göre farklı uygulamalar söz konusu olsa bile, genel kanaat olarak antrepolarda teminat işleticiler tarafından verilmesi gerekir. Bununla beraber, ilgili yönetmeliğin 526. Maddesi uyarınca kullanıcıda bir teminat verebilir. Ancak kullanıcının teminat vermesi, işleticinin sorumluluklarını ortadan kaldırmadığı için bu detayı göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Gümrük Yönetmeliğinin ‘’teminat ve taahhütname’’ baskılı 526. Maddesinin 1. Fıkrasında, gümrük idarelerinde aktif olarak hizmet veren gümrük antreposu işleticileri ve kullanıcılarından Kanunun 96. Maddesine yer alan sorumlulukları çerçevesinde, taahhuk edilebilecek gümrük vergilerini karşılayacak oranda, her parti için ayrı ayrı ya da toplu olarak teminat isteyebileceği düzenlemelere de yer verilmiştir.

Özellikle genel antrepo işleticilerinin, kendi Götürü Teminatları yönetmeliğinin 527. Maddesi kapsamında antrepo faaliyetleri ile sınırlı olarak kullanmaları gerektiği, buna bağlı olarak antrepo faaliyeti olmayan Götürü Teminat yetkisine haiz olan firmaların 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ekinde yer alan eşyalarla alakalı kamu alacakları hariç, antrepo rejimi de dahil tüm gümrük rejimleri için Götürü Teminat Uygulamasından faydalanması gerektiği ifade edilir.

Lojistikte Güvenin Adresi: Hera Port

Ülkemizde lojistik sektörünün son yıllarda büyük ölçüde gelişim göstermesi, bu sektörde rekabetin çok fazla artmasına neden olmuştur. Bu rekabet ise doğal olarak zaman zaman hizmet kalitesinin düşmesine neden olabileceğinden, birçok farklı firma arasından her zaman kaliteli hizmet anlayışına sahip olan seçeneklerin değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde firmaların istenmeyen sorunlar yaşaması ve ticari anlamda zarara uğraması kaçınılmaz olacaktır. Bu anlamda Hera Port, üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan, lojistik sektöründe karşınıza çıkabilecek tüm sorunlara akılcı çözüm önerileri getiren nitelikli bir firmadır.

Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, alanında uzman kadrosuyla dış ticarette fark yaratacak faaliyetler göstermenizi sağlayan Hera Port, bu sayede her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Lojistik sektöründe antrepo işlemleri başta olmak üzere, her türlü ihtiyacınıza yanıt veren, gerekli olan resmi prosedürleri sizin adınıza yakından takip eden firmamız için öncelikli olan her zaman müşteri memnuniyetini kazanmaktır. Sizde Hera Port güvencesi ile dış ticarette rakiplerinizden bir adım öne çıkmak ve kalitenin ön planda tutulduğu bir hizmet deneyimi ile zamandan ve nakitten tasarruf etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Söz konusu sektörde fark yaratmak, ticari anlamda büyümek ve ihtiyaçlara en doğru şekilde yanıt vermek olduğunda Hera Port her an yanınızda olmaya ve beklentilerinizi karşılamaya devam ediyor.

Hizmet Talep Formu