Uluslararası alanda taşımacılık hizmeti veren firmalar için, mallarının gümrük işlemleri sırasında en doğru koşullar altında muhafaza edilmesi çok önemlidir. Gümrüklerde bekleyen malların, gerekli resmi işlemleri bitene kadar muhafaza edilmesi için yerleştirildikleri alanlara ise antrepo ismi verilir.

Firmaların dış ticarette ithalat ve ihracat yaparken, belli başlı gümrük ve evrak işlemlerini halletmek gerekir. Özellikle yurtdışına mal gönderildiği ya da yurtdışından ülkeye mal getirildiği durumlarda uyulması gereken gümrük prosedürü belli bir zaman alır. Bu süreç içerisinde söz konusu olan malların bir depoda bekletilme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu ihtiyacı karşılamak üzere, genel olarak gümrüklere yakın yerlerde konumlandırılan depolara ‘’antrepo’’ ismi verilir. Antrepo hizmeti veren firmalar, bu noktada çok önemli bir yere sahiptir. Birbirinden farklı firmalar arasından tercih yaparken, her zaman nitelikli hizmet anlayışını ön planda tutmak gerekir. Aksi halde istenmeyen sorunlar yaşanması ve malların zarar görmesi kaçınılmaz olabilir. Antrepoda bekleyen mallar, henüz gümrük vergisi ödenmemiş olan mallar olarak nitelendirilir. Bu yüzden antrepoda bekletilmesine dair herhangi bir süre sınırlaması söz konusu değildir.

antrepo-hizmetleri-firmalari.jpg

Yani malların antrepoda bekletilmesi için minimum bir süre ya da orada tutabilecekleri maksimum süre belirlenmemiştir. Malların evrak ve gümrük işlemler tamamlanana kadar antrepoda bekletilmesi için bir sakınca yoktur. Diğer yandan gümrük idareleri tarafından gerek görüldüğü takdirde, malların başka bir işlem için kullanılması gerekirse, söz konusu olan mallar için gümrük tarafından onaylanmış yeni bir kullanım ya da işlem tayini yapılabilir. Bu gibi bir durum ortaya çıktığında, düzenlenen beyannamenin tescil edilmesinden itibaren 30 gün içerisinde malların tüm işlemleri bitirilerek çıkışlarının yapılması beklenir. Aksi bir durumda mallar antrepodan tahliye edilmek zorundadır.

Antrepo; gümrük mevzuatına tabi tutulan malların, henüz gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret prosedürünün tamamlanması için gereken evrakların hazırlandığı bir tür depo olarak karşınıza çıkar. Eşyaların gümrük mevzuatına makul şekilde antrepoya konulabilmesi için süre sınırlaması olmamakla beraber, bu süre içerisinde vergilerin ödenmesinin gerekli olmadığı önemli bir gümrük rejimi olarak bilinir. Dış ticarette başarı yakalamak isterken, istenmeyen masraflarla karşılaşmak istemeyen firmalar için antrepo çeşitleri olmazsa olmaz bir yere sahiptir.

Antrepo Çeşitleri Nelerdir?

Antrepolar; sadece antrepo işletmecisinin kendi mallarını muhafaza edildiği ‘’özel’’ antrepolar ve herkes tarafından kullanıma açık olan ‘’genel’’ antrepolar olarak iki grup altında değerlendirilir. Eşyaların muhafaza edilebilmesi karşılığında antrepo işletmesiyle yapılan anlaşmaya makul olarak ardiye ücreti ismi verilir. Ücretlerin belirlenmesinde hacim, süre, nitelik gibi faktörler çok önemli bir yere sahiptir. Her bakımdan incelenen malların bir antrepoda bekletilmesi için bu faktörlerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.

Bir diğer kullanımı ithalatçı pozisyonunda olan bir firma, üçüncü ülke menşeli bir malın topluluk dışı olan bir ülkeden ithali sırasında malın tamamının ithalat vergilerini ödemek istemediğinde, malları bir gümrük antreposuna yerleşmek suretiyle herhangi bir ithalat vergisi ödemez. Yalnızca malların bulunduğu süre için antrepoya bir ardiye masrafı ödemesi gerekir. Malların yurt içinde müşteri bulup satış yaptıkça, parti parti antrepodan çeker ve ithalat vergisini her parti mal için öder. Antrepolar, gümrük gözetimi altında yer alan eşyaların ya da izin verildiği takdirde ihraç eşyasının konulduğu özel ve genel antrepolar olarak çeşitlendirilir.

Buna bağlı olarak birbirinden farklı antrepo tipleri kullanılarak bu hizmetten faydalanabilir.

Antrepo tipleri şu şekilde sıralanabilir:

Genel Antrepolar

Eşyaların konulması amacıyla herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepoları olarak bilinir.

Genel antrepolar A, B, F tipi olarak kendi içinde 3 gruba ayrılır.

  • A tipi antrepo: İşletmecisinin stok kayıtlarını tutarken, diğer yandan antrepoya yerleştirirken eşyalarda herhangi bir eksiklik tespit edilmesi durumunda gümrük vergilerinin ödenmesinden sorumlu kabul edildiği bir genel antrepo tipidir,
  • B tipi antrepo: Antrepoya yerleştirirken eşyaların Gümrük Kanunu’nun 97. Maddesinin birinci fıkrasında belirtilen, kullanıcının sorumlu olarak kabul edildiği ve antrepo beyannamesinin kullanıcının verdiği genel antrepo tipi olarak nitelendirilir. Antrepo işletmecisinin sorumluluğu ise çok daha sınırlıdır. Antrepo işletmecisi bu durumda sadece antrepoyu kiralar. Antrepo stok kayıtları tutulmadığı için, belge ve beyannamelerin gümrük denetimine esas teşkil etme durumu vardır.
  • F tipi antrepo: F tipi antrepolar ise gümrük idareleri tarafından işletilirken, genel antrepo olarak kabul edilen bir sisteme sahiptir. Geçici depolama alanı olarak kullanılan F tipi antrepolar önemli bir konumda yer alır.

Özel Antrepolar

Yalnızca antrepo işletmecisine ait olan eşya ve malların konulabileceği gümrük antrepolarıdır. Özel antrepolar ise C, D, E tipi olarak 3 gruba ayrılır. Buna bağlı olarak:

  • C tipi antrepo: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olarak bilinen ve antrepoya alınan eşyaların bu kişinin sorumluluğu altında olduğu özel bir antrepo tipidir,
  • D tipi antrepo: Kullanıcısı ve işleticisinin aynı kişi olduğu, Gümrük Kanunu’nun 104. Maddesinin 3. Fıkrasında uygulandığı bir antrepo tipidir. Eşyaların antrepoya alındığı tarihteki kıymet oranı baz alınarak vergi hesaplamaları yapıldığında, buralara konulan eşyaların kolaylaştırılmış usul ile serbest dolaşıma sokulması mümkün olabilir,
  • E tipi antrepo: İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, Gümrük Kanunu’nun 93. Maddesinin 3. Fıkrasında göre, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo olarak nitelendirildiği ya da depolama alanı olmasa bile, mallara antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel bir antrepo tipidir.

Depo ile Antrepo Arasında Ne Fark Vardır?

Antrepoda eşyaların depolanması ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması söz konusu değildir. Ancak geçici depolamalarda eşyaların bekletilme süresi sınırlıdır. Örnek vermek gerekirse; denizyolu aracılığı ile gelen eşyalar, geçici depolama alanlarında sadece 45 gün boyunca tutulabilirler. Diğer ulaşım araçları ile gümrük bölgesine gelen eşyalar ise en fazla 20 gün boyunca depolarda bekletilebilir. Antrepoya alınan ürünler, belli başlı gümrükleme işlemlerinden geçirilir. Ancak geçici depolama alanlarında bekletilen ürünler, gümrük işlemleri tam anlamıyla düzenlenene kadar bekletilebilir. Antrepolardaki ürünlere elleçleme işlemi uygulanırken, depolarda bekletilen eşyalar için bu işlem sınırlı ölçüde uygulanabilir durumdadır.

Antrepo Rejimi Nedir?

Gümrük yönetmeliğinde antrepo rejimi, gümrük işlemleri söz konusu olduğunda çok geniş bir yer kaplar. Uluslararası ticaretin gelişme göstermesi ile beraber bu rejimin oluşmasına gereklilik duyulmuştur. Serbest dolaşımda yer almayan ve henüz ithalat vergileri alınmamış olan ticari politika ile ilgili alınması gereken önlemlerin uygulanmadığı eşyalar antrepo rejimine tabi tutulur. Gümrük antreposuna konulan ürünler, bu rejim ile birlikte ihracat hükümlerinden faydalanabilir.

Antrepo işleticisinin herhangi bir sebepten dolayı ceza almamış olması çok önemlidir. Depolama yerleri açmak isteyenler, ilk olarak gümrük müdürlüğüne dilekçe yazarak resmi bir başvuru yapmalıdır. Sonrasında gereken tüm belgeleri eksiksiz şekilde hazırlayarak başvuruda bulunabilirler. İşletici, malların güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamak için şartları hazırlamak zorundadır. Hava, deniz ya da iç gümrük idarelerinde mutlaka bitişik bir konumda yer alması gereken antrepolar, eşyaların giriş çıkışları sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için belli bir açık ve kapalı alan bulunacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. İşletici, söz konusu antreponun yangın söndürme ve aydınlatma tesisatını uygun bir şekilde yapmak ve denetleyerek kontrolünü sağlamak zorundadır. Eşyaların indirilmesi ve yüklenmesi için gerekli olan teknik donanımın da önceden hazırlanmış olması son derece önemlidir.

Antrepo Hizmetleri Fiyatları

Antrepo hizmetleri fiyatları, tercih edilen antrepo tipinin özelliklerine göre birbirinden çok farklı olabilir. Bu yüzden öncelikle antrepoda bekletilmesi hedeflenen malların teknik özelliklerine uygun olan antrepo çeşidini tercih etmek gerekir. Ayrıca tercih edilen bu antreponun, bekletilecek olan eşyaların özelliklerine uygun şekilde tasarlanmış olması güvenlik açısından da çok önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalmak kanılmaz olacaktır.

Antrepo çeşidine karar vermeden önce, tercih edilen lojistik firmasının hizmet kalitesini göz önünde bulundurmak beklentileri karşılayan bir antrepo hizmeti almayı sağlar. Lojistik firmaları, gümrük bölgelerinde antrepolarda bekletilmesi hedeflenen malların özelliklerine uygun antrepo seçimi ile güvenilir ve sorunsuz bir deneyim yaşamanıza neden olur.

Hera Port, bu anlamda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan son derece profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve müşterilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet portföyü ile rakiplerinden hep bir adım öne çıkan Hera Port, bu sayede her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sizde antrepo hizmetleri veren farklı firmalar arasında dikkat çeken Hera Port kalitesini yaşamak için, web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz.

Hizmet Talep Formu