Firmaların ithalat ve ihracat işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştirmek için, gümrük idareleri tarafından yönetilen bazı evrak işleri vardır. Yurtdışından ülkemize mal gönderilmesi ya da yurtdışından ülkeye bazı malların getirilmesi durumunda, uyulması gereken bazı gümrük prosedürleri vardır. Bu gümrük işlemlerinin belli bir zaman alacağı bilinmeli ve buna uygun hareket edilmelidir. Bu süre içerisinde transferi yapılan malların bir depolama yerinde bekletilmesi gerekir. Depolama yerinin ihtiyaçları karşılaması ve eşyaların güvenliğini sağlaması son derece önemlidir. Söz konusu olan malların depolandığı yere ise antrepo ismi verilir. Bu konuda antrepoda bulunan malların doğru şekilde konumlandırılması için, antrepo tipleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Doğru ticari işlem sürdürülebilmesi için bu bilgilere sahip olmak olmazsa olmazdır.

antrepo-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg

Antrepoda bulunan mallar, henüz gümrük vergisine tabi tutulmamış olan ticari mallar kategorisine dâhil edilir. Bekletilen bu eşyaların antrepoda kalabileceği sürenin ise herhangi bir sınırı yoktur. Buna bağlı olarak malların antrepoda bekletme süresine dair minimum bir süresi olmamakla birlikte ırada tutulacağı süreye dair maksimum bir süre de belirtilmemiştir. Evrak ve gümrük işlemleri çözülene kadar geçen sürede, antrepo malların güvenli bir noktada bekletilmesi konusunda önemli bir yardımcıdır. Ayrıca gümrük idareleri tarafından gerek görüldüğü takdirde, malların başka bir işlemde kullanılması ile ilgili gümrük antrepoları onayı ve yeni bir işlem tayin edilmesi mümkün hale gelir. Böyle durumlarda ise düzenlenen belgelerin ve beyannamelerin tescil edilmesinden itibaren, 30 gün süre içerisinde bu malların işlemlerinin tamamının bitirilmesi ve antrepodan çıkışının yapılması şarttır. Aksi bir durum oluştuğunda, antrepodan malların tahliye edilmesi mecburi kabul edilir.

Antrepo Tipleri Nelerdir?

Antrepo tipleri; genel ve özel antrepolar olarak iki grup altında değerlendirilir. Genel antrepo çeşitleri, birden fazla firmanın aynı anda kullandığı ortak antrepolar olarak karşınıza çıkar. Yalnızca kiralayan firmanın kullanma hakkına sahip olduğu antrepolara ise özel antrepo ismi verilir. Genel ve özel antrepolar; kendi içerisinde birbirinden farklı tiplerde çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Genel antrepolar A tipi ve B tipi antrepolar olarak iki gruba ayrılır. Buna bağlı olarak:

A Tipi Antrepo

Antrepoya yerleştirilen tüm malların sorumluluğunun antrepo işletmecisine ait olduğu bir antrepo çeşidi olarak bilinen A tipi antrepo, antrepo işleticisi tarafından stok kayıtlarının tutulduğu bir sisteme sahiptir. Bu kayıt sırasında mallarda herhangi bir eksiklik ya da hasar olması durumunda, antrepo işletmecisinin eksik olan malların fiyatına ve o mallara dair gümrük vergilerini ödemekle yükümlü kabul edilir,

B Tipi Antrepo

B tipi antrepoda ise işletmecinin mallarını korumakla alakalı herhangi bir sorumluluğu yoktur. Bu konuda antrepo işletmecisinin bilinen tek sorumluluğu, antrepoyu kiralama işlemi ile sınırlıdır. Aynı zamanda B tipi antrepodan, antrepoya yerleştirilen malların stok kaydının tutulmaması ve buna bağlı olarak antrepoya yerleştirilen malların stok kaydı içerisinde hangi malların bulunduğuna dair her türlü bilgi, öncesinde teslim edilen belge ve beyannamelere göre ayrıca düzenlenir. Antrepoyu kiralayan kişiler, mallarında herhangi bir eksiklik tespit etmesi durumunda işletmeciyi sorumlu tutamaz.

Özel antrepo çeşitlerinde ise antrepoyu kiralayan işletmeci ya da antrepoya yerleştirilen tüm mallar aynı kişiye aittir. Bundan dolayı antrepoya yerleştirilen malların tamamının sorumluluğu, bu kişiye ait kabul edilir. Özel antrepo çeşitleri kendi içerisinde C, D ve E tipi olarak 3 farklı grup altında değerlendirilir:

C Tipi Antrepo: C Tipi antrepo, yalnızca eşya listesinde yer alan malların yerleştirilmesine uygun görülen bir antrepo türüdür. Bu listede bulunmayan malların antrepoya yerleştirilmesi mümkün değildir.

D Tipi Antrepo: D tipi antrepoda, depolanan malların gümrüğe sunulması ihtiyacına gerek duyulmadan, hızlı şekilde işlem yapılabilmesini sağlar. Bundan dolayı eşya listesinde bulunmayan mallar antrepoya yerleştirilebilir. Ama bunun için öncelikle Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden izin alınması gereklidir. Bu depolarda bekletilen malların, Gümrük Kanunu m. 104/3 uygulanması önemlidir. bu duruma göre, D tipi antrepolarda bulunan malların yerleştirilme tarihi baz alınır. Depolanan mallar tam olarak basitleştiren usul kapsamında değerlendirmeye alınırken, serbest dolaşıma sokulması konusunda herhangi bir sakınca yoktur.

E Tipi Antrepo: E Tipi antrepoda depolanan mallar, Gümrük Kanunu m. 93/3 kapsamında değerlendirilir. Bundan yola çıkarak fiziki olarak depolama alanı bulunmadan, antrepo stok defteri tutularak işlemlerin yürütülmesine devam edilmelidir. Bu durumda ise hak sahibinin depolama konusunda kullandığı yer nerdeyse, bu bölge antrepo olarak kabul edilmek zorundadır. Aynı zamanda herhangi bir depolama yeri olmamasına rağmen, tüm bu mallara antrepo kurallarının uygulanması şarttır.

Bu antrepo çeşitleri işe beraber bide F tipi antrepo vardır. Bu antrepolara diğer yandan ‘’Gümrüklü antrepo’’ ismi de verilir. Genel antrepo kategorisine alınan F tipi antrepo türünde, malların tamamı gümrük gözetimi altındadır.

Her antrepo tipine göre gümrük işlemleri birbirinden çok farklı şekilde yürütülür. Buna bağlı olarak malların depolandığı antrepoların tipi belirlenirken, kiralanacak olan antreponun sağladığı avantajların mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Kiralanacak olan antreponun tipi; depolanmak istenen malların özelliklerine uygun koşullarda tercih edilmelidir. Örneğin; depolanan malların yanıcı ya da patlayıcı özelliklere sahip olması halinde, bu malzemeler için kiralanan antreponun buna karşı yeterince korunaklı özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanması çok önemlidir. Antrepo fiyatları ise tercih edilen antreponun tipine ve özelliklerine uygun şekilde farklılık gösterir.

Antrepoda malların depolanması için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Malların sahibi olarak teslim eden firmalar ya da kişiler, antrepo ücretini ödediği takdirde mallarını sınırsız süre de antrepoda depolama hakkına sahip olurlar. Gümrüklü antrepoda depolanan mallar, henüz gümrük çıkışında gerçekleştirilmediğinden dolayı, mallar antrepoda depolandığı süre içerisinde gümrük vergisi ödemeye tabi tutulmaz. Özellikle yüksek oranda eşya ve mal ithalatı yapan büyük ölçekli firmaların, söz konusu olan bu malların tek seferde gümrük çıkışını yapabilmesi ve vergi ödemeden bu mallar tek tek çıkarabilmesi ekonomik olarak birçok ayrıcalığı beraberinde getirir.

Nitelikli Antrepo Hizmetleri Hera Port ’ta

Ülkemizde lojistik ve gümrükleme konusunda verilen hizmetler kapsamında, firmaları ve işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan birçok farklı hizmet vardır. Bahsi geçen hizmetler sayesinde malların gümrükten çıkışını ve hazırlık sürecini bekleyen, diğer yandan malların aynı anda güvenilir bir şekilde depolayarak muhafaza edilmesini sağlayan birçok avantajlı özellik vardır.

Bu konuda hizmet alabileceğiniz birçok farklı lojistik firması vardır. Dış ticarette firmaları bir adım öne taşıyan bu hizmetler, sektörde rekabetin artmasından kaynaklı zaman zaman hizmet kalitesinin düşmesine neden olabilir. Bu yüzden firma seçimi konusunda özenli davranmak ve malların lojistik işlemlerini organize eden işletmelerin zamandan tasarruf odaklı çalışma prensibine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Hera Port, bu noktada üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan, profesyonel adımlar atan bir firma olarak bilinir. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesinden yola çıkarak, sizin lojistik sektöründe ihtiyaçlarınıza ve sorunlarınıza akılcı çözüm önerileri sunan Hera Port için öncelikli olan müşteri memnuniyetini kazanmaktır.

İşletmeniz adına doğru bir adım atarak, nitelikli bir lojistik firması ile prosedürleri yürütmek dış ticarette bir adım öne çıkmanızı sağlar. Sizde Hera Port farkını yaşamak için web sitemizi ziyaret edebilir, tecrübenin verdiği gönül rahatlığı ile antrepo hizmetlerinde kalitenin sunduğu ayrıcalıkları deneyimleyebilirsiniz. Alanında uzman kadrosuyla dikkat çeken ve çalışma prensibi ile her zaman sorunsuz bir gümrük işlemi yürütmek için Hera Port ilk tercihiniz olmalıdır.

Hizmet Talep Formu