Gümrük antrepo rejimi; rejimler arasında en sık şekilde kullanılanlardan biri olurken, antrepo devir işlemi bu rejim kapsamında bilgi sahibi olunması gereken çok önemli bir noktada yer alır. Gümrük antrepo rejimi; Gümrük Kanunu’nun 93-107. Maddeleri ile Gümrük Yönetmeliğinin 328-348 maddelerinde ayrı ayrı açıklanmıştır. Bu durum, aslında gümrük antrepo rejiminin mevzuatı açısından çok geniş bir yere sahip olduğunu gösterir.

antrepo-devir-islemi-nedir.jpg

Gümrük antrepo rejimi, özellikle uluslararası ticarette konu olan eşya ile alakalı uygulamalardan ve ihtiyaçlardan kaynaklanan bir zorunluluk şeklinde ortaya çıkmıştır. Yurtdışından gelen eşyaların ihtiyaç halinde kullanılması ya da eşyanın serbest dolaşıma girmeden önce gümrük mevzuatında yer alan ve elleçleme olarak nitelendirilen bazı işlemlere tabi tutulması gibi nedenler; antrepo rejiminin gerekliliğini ortaya koyan etkenlerdir.

Gümrük mevzuatına göre bir işleme ve düzenlemeye gerek duyulmadan, otomatik olarak gümrük antreposu sayılan bazı yerler mevcuttur.

Bu yerler şu şekilde sıralanır:

  • Serbest dolaşımda yer almayan eşyaların sergilendiği fuar ve sergi alanları,
  • Gümrüksüz satış depoları ve mağazaları,

Posta idaresinin sorumluluğu ve gümrüğün denetlenmesi altında yabancı menşeli kolilerin konulması amacıyla ayrılmış olan kapalı yerler olarak ifade edilebilir.

Gümrük antrepolarına, serbest dolaşıma henüz girmemiş olan eşyalar ile ihracata yönelik önlemlerden faydalanması mümkün olan her türlü eşya konulabilir. Ancak gümrük idaresinde uygulamalar ve mevzuat doğrultusunda antrepolara yerleştirilmesi mümkün olan eşyalar ile alakalı bazı sınırlandırmalar ve kısıtlamalar söz konusu olabilir. Özellikle patlayıcı, parlayıcı ve bir arada olduklarında eşya için tehlikeli olan ya da muhafaza edilmesi için özel yapılara ve düzeneklere ihtiyaç duyulan eşyalar için ilgili sınırlamalar ve düzenlemeler getirilebilir.

Diğer yandan Türkiye’ye girmesi ya da transiti yasak olan yabancı ülke eşyaları, geçici depolama alanında süresi dolan eşyalar, gümrüğe terk edilen eşyalar, yerli eşyada kullanılması durumunda yabancı eşya görüntüsü veren etiket, zarf ve şerit damga gibi malların gümrük antrepolarına yerleştirilebilmesi için özel izin gereklidir.

Antrepo Devir İşlemi Süreci

Gümrük antrepolarında depolanan eşyalar, satış yapılması kaydıyla başka birine hızlı bir şekilde devredilebilir. Gümrük antrepolarında depolanan solvent ve baz yağın, satış yapılması suretiyle devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmesi mümkün değildir.

Eşyaların mülkiyeti ile alakalı olarak devri engelleyecek haciz ya da ihtiyati bir tedbir kararı gibi hukuki bir engelin ortaya çıkması durumunda, bu durum açığa kavuşturamadığı sürece işlem yapılamaz.

Eşyaların devri ile ilgili gümrük vergileri ve para cezaları da dâhil olmak üzere, bu eşyalarla alakalı hukuki sorumlulukların tamamı devralana geçer. Bu arada antrepo stok kayıtlarında gerekli olan prosedür değişikliklerinin yapılması gerekir.

Eşyanın beş iş günü içerisinde gümrük tarafından onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması durumunda, devre konu olan eşya için devralan tarafından yeni bir antrepo beyannamesi verilir.

Bu devir işlemine ilişkin olan belgeler, eşyanın gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması ya da yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi sırasında, gümrük idaresine bu durum ibraz edilir.

Eşyanın beş iş günü içerisinde gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmaması ya da yeni bir antrepo beyannamesi verilmemesi durumunda, söz konusu olan bu sürenin aşıldığı tarihten itibaren devralana, aşılan her gün için Kanunun 241/1. Md uyarınca gerekli işlemler yapılır.

Özel antrepolarda bulunan eşyaların devri ile alakalı olan talepler, eşyanın devrinden sonraki beş iş günü içerisinde gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmak suretiyle antrepoda çıkarılmak şartı ile kabul edilir.

Belirtilen süre içerisinde eşyaların antrepodan çıkarılmaması durumunda, bu sürenin aşıldığı tarihten itibaren işleticisine ve devralana ayrı ayrı olacak şekilde, aşılan her gün için söz konusu Kanunun 241/1 uyarınca işlem yapılabilir.

Devralanın onaylanmış kişi ya da yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olması ya da aşağıda yer alan koşullara sahip olması ve ilgili Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yıllık kontrolleri sonucunda (b) ile (ç) bentlerindeki koşulların sağlandığının tespit edilmesi durumunda, gümrük antrepolarında depolanmak üzere yerleştirilen solvent ve baz yağın satış suretiyle devrinde 1. Fıkranın 2. Cümlesinin uygulanması mümkün değildir.

Buna bağlı olarak: 1. Fıkra, 2. Cümle devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmesi mümkün değildir.

A) Devralan firma, en iki yıldır faaliyet göstermelidir.

B) Usulsüzlük ve vergi cezaları ile ilgili olarak;

  • 1- Geriye dönük son bir yıl içerisinde işlem gören bey anneme sayısının, %2’sini aşan sayıda vergi kaybına sebep olan gümrük mevzuatı ihlalinden kaynaklı ceza uygulanmamış olması,
  • 2- Geriye dönük son bir yıl içerisinde işlem gören beyanname sayısının %5’ini aşan miktarda, gümrük mevzuatının ihlal edilmesi sebebiyle usulsüzlük cezası uygulanmamış olması.

Eşya Gümrük Antreposunda Ne Kadar Kalabilir?

Eşyanın antrepo rejimi altında kalabilmesi için söz konusu olan belli bir süre sınırı yoktur. İstisnai durumlarda Gümrük Müsteşarlığı, özellikle belli süre beklediği takdirde bozulabilecek ya da hasar alabilecek olan eşyalar dâhil olmak üzere, bu eşyaların antrepoda kalması için süre konusunda bir belirleme yapabilir. Antrepoda bulunan eşyanın, gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulması yönünde bir beyanname tescil ettirilmesi durumunda 30 gün içerisinde tüm işlemlerin bitirilmesi gerekir.

Antrepoda bulunan eşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine dair, beyannamenin tescil edilmesinden sonraki 30 gün içerisinde işlemleri bitirilmeyen eşyalar ile bir süre tayin edildiyse, bu sürede kaldırılmayan eşyaların kısa süre içerisinde tasfiye edilmesi gerekir.

Aynı zamanda geçici depolama yerine konulmadan gümrük antrepo rejimine tabi tutulacak olan eşya, antrepo beyannamesinin tescilinden sonra sorunsuz şekilde antrepoya alınabilir. Antrepo beyannamesinin, taşıma aracının antrepoya gelmesini takip eden iki iş günü içerisinde mutlaka tescil edilmesi gerekir. Gümrük idaresi, bu sürenin bitiminde önce eşya sahibi ya da taşıyıcı tarafından yapılacak olan gerekeli ve yazılı talebe göre bu sürenin uzatılması mümkün olabilir. Süre içerisinde antrepo beyannamesinin verilmemesi durumunda, antrepoda görevli olan gümrük memuru ya da yetkilendirilmiş olan gümrük müşaviri tarafından gümrük idaresine bilgi verilir. Dolayısıyla bu durumdaki eşya, ilgili gümrük idaresinin denetimi ile en yakın geçici depolama yerine ya da bir geçici depolama yeri yoksa gümrük idaresi tarafından uygun görülen bir yere gönderilir.

Sonuç olarak belirtildiği gibi antrepo rejimi; gümrük rejimleri arasında en sık kullanılan rejimlerden biri olarak dikkat çeker. Bu yüzden antrepo rejimi ile alakalı beyan yapılırken, özellikle eşyanın belli başlı bir farklı cinste eşya çıkması durumunda karşılanacak olan cezanın çok ağır olabileceğinin bilinmesinde fayda vardır. Aynı zamanda antrepo beyannamesinin, taşıma aracının antrepoya gelmesini takip eden iki iş günü içerisinde tescil edilmesi gerektiği, antrepoda yer alan eşyanın gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmasına dair beyanname tescil edilmesi durumunda 30 gün içerisinde işlemlerin bitirilmesi gerektiği, antrepoda devralınan eşyanın beş iş günü içerisinde gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulmaması durumunda bu devre konu olan eşya için devralan tarafından yeni bir antrepo beyannamesi verilmesi gerektiği konusundan dikkatli davranmak çok önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen gümrük sorunları ve cezai durumlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir.

Gümrük Sorunlarına Akılcı Çözümler: Hera Port ’ta

Dış ticarette ulusal ve uluslararası bir yer edinmek, ticarette lojistiğin öneminin farkında olan firmalar için olmazsa olmazdır. Bu yüzden lojistik sürecine hakim olan, firmanız adına süreci organize eden ve süreci sonuna kadar takip eden bir firma işe işbirliği içerisinde çalışmak çok önemlidir. Bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile rakip firmalardan bir adım öne çıkmayı başarmış olan Hera Port, her zaman müşteri odaklı olduğu için başarısını ispat etmiştir. Dolayısıyla firmamız sayesinde lojistik sürecinde, hem zamandan hem de nakitten tasarruf etmek mümkündür.

Uzun yıllardan bu yana antrepo işlemleri başta olmak üzere birçok gümrük işlemine yakından vakıf olarak, alanında uzman kadrosu ile nitelikli hizmeti deneyimlemenizi sağlayan Hera Port, bu sayede her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Hera Port tecrübesi ışığında, dış ticarette karşınıza çıkabilecek her türlü soruna akılcı çözümler sunan bu hizmet kalitesini yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Lojistikte güven, deneyim ve kalite Hera Port ile sizi bekliyor.

 

Hizmet Talep Formu