Uluslararası ticarette, gümrük ve gümrük işlemleri birbirinden ayrılmayan iki önemli parça olarak nitelendirilir. Bu aşamada dış ticaretle uğraşan firmalar, antreponun sağladığı avantajlardan kaynaklı genel olarak bu rejimi kullanmayı tercih eder. Antrepolar; işleticinin ve depo sorumluluğunun yetkileri açısından değerlendirilmesi gerektiğinde A, B, C, D, E ve F olmaz üzere 6 kategori altında ifade edilir.

antrepo-avantajlari-ve-dezavantajlari.jpg

Genel antrepolar; malzemelerin belli bir süre içerisinde korunabilmesi için herkes tarafından kullanılabilen, özel ya da devlet sahipliğinde açmanın mümkün olduğu türe verilen isimdir. Yalnızca işletmecisine ait olan eşyaların konulabildiği ihraç ve ithalat mallarını depolamak amacıyla açılan antrepolara ise özel antrepo ismi verilir.

Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat yaparken, gümrük işlemlerinin bazen beklenenden daha fazla zaman almasından kaynaklı ürünlerin uygun koşullara sahip bir depoda bekletilmesi gerekir. Gümrüğe yakın olan noktada ithal ya da ihraç edilen ürünlerin saklanması amacıyla kullanılan depolara ise antrepo ismi verilir. Uluslararası ticaretle alakalı olan malların gümrüğe yakın noktalarda depolanmasına dış ticarette bir adım öne çıkmayı sağlayan bazı farklılıklara sebep olur.

Antrepoda bekletilen mallar, henüz gümrük vergisi ödenmemiş ve bekletilme süreleri belirsiz olan malların hepsini kapsar. Bu depolar içerisinde saklanan mallar için herhangi bir maksimum ya da minimum bekletilme süresi söz konusu değildir. Bu yüzden bir eşyanın antrepoda bekletilme süresi ile alakalı süre sınırlanmadan bahsedilemez.

Gümrük antrepo rejimi ise; serbest dolaşıma girmeyen, ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan ve henüz ithalat vergisi ödenmemiş olan bir malın gümrük antreposuna saklanması ile alakalı olan hükümleri içerisinde barındıran bir rejim olarak ifade edilir. Gümrük antrepo rejimine serbest dolaşımda bulunan ve ihracata yönelik önlemlerden faydalanabilen eşyaların tamamı tabi tutulur. Buna bağlı olarak gümrük antrepo rejimi, ticarette söz konusu olan mal ve eşyaların gümrük mevzuatına göre antrepoda vergileri ödenmeden, süresiz bir şekilde saklanması ile alakalı olan hükümleri belirler. Antrepolarda eşyaların depolanması ile ilgili olarak tüm hükümler rejim kapsamında uygulanır. Dolayısıyla malların antrepoda bekletilme süresi içerisinde güvenliği sağlanır.

Antrepo Avantajları Nelerdir?

Antrepo, uluslararası ticaretin kolaylaşmasını sağlamak amacıyla gerekli olan işlemlerin basitleştirilmesini, bu işlemler için gereken tüm belgelerin maliyetinin azaltılması ve ticarete konu olan malların alıcı ve satıcı arasındaki hareketini hızlandırmayı hedefleyen bir sisteme sahiptir. Bu yüzden antrepo rejimini kullanmak, her şeyden önce ithalatçı firmalara ticari maliyetlerini azaltmasını ve dolayısıyla rekabet gücünü artırmayı sağlayan finansman avantajı sunar.

Antrepolar, sadece bir depolama alanlı olarak kullanılan yerler olmadığı için, ithalatçının ithalat vergini erteleme ya da yurt dışından satın alınan malı iç piyasada pazarladıkça partiler şeklinde bir bütün olarak tamamının ithal edilmesine fırsat alanı sunar. Antrepolar, uluslararası ticari işlemlerde aslında bir nevi ‘’mola yeri’’ olarak da nitelendirilebilir. Özellikle ithalat sürecinde izin alma işlemleri uzun sürebilen süreçler için ya da serbest dolaşıma girmeden önce bir ‘’elleçlemeye’’ tabi tutulması gerektiği durumlarda, antrepolar firmalar için çok daha rahat hareket edebilme imkânı sunar. Bundan dolayı çok ciddi bir operasyonel avantajın söz konusu olduğu söylenebilir.

Aktif bir şekilde dış ticaretle ilgilenen firmalar, maliyet açısından yakaladıkları avantajlar sayesinde yurt dışına çok daha fazla ihracat gerçekleştirerek gelirini artırma imkanından faydalanabilir. Ayrıca antrepoların sağladığı bir diğer önemli avantaj ise, ürünlerin yurtdışı pazarına sunulmasında firmaların zaman ve hız kazanması bakımından çok daha büyük bir fayda sağlayarak, rekabet edilebilir olan alanı genişletmesidir.

Dolayısıyla yurtdışından getirilen yedek parça, iş makinesi, jeneratör ve diğer tüm malzemeler vergisiz bir şekilde antrepoda depolanırken, satış ve üretim sürecine girdiği zaman ülkeye yeni geliyormuş gibi ithalat işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Firmalar açısından vergilerin geç ödenebilme imkânı sağlaması ve depolama bedeli ödenmemesi antrepo kullanımı ile çeşitli avantajlardan yararlanabilmeyi sağlar. Bu durum dış ticaretin ya da uluslararası ticaretin maliyetlerini direkt olarak etkilediği için ihracatçılar ve ithalatçılar açısından bakıldığında bu firmalara esnek bir alan açar. Bu sayede ticareti artırırken, çok kolaylaştırıcı bir etki yarattığı söylenebilir. Antrepolar, işletme maliyetini karşılayacak olan firmalar aracılığı ile tercih edildiğinde birbirinden ayrıcalıklı imkanlardan ihtiyaç dâhilinde faydalanmayı sağlar.

Antrepo rejimi, ticaret açısından birçok açıdan avantajlı olduğun için, dış ticaretle ilgilenen firmalar mallarının belli bir süre antrepoda bekletilmesini tercih eder. Uluslararası ticaretin büyük ölçüde basitleşmesini sağlayan bu sistem, diğer yandan birçok işlemin kolaylıkla çözüme ulaşmasını sağlar. Uluslararası ticarette gerekli olan bazı belge ve evrak prosedürleri vardır. Antrepo rejimi, bu prosedürlerinin azaltılmasına büyük ölçüde katkıda bulunur. Bu sayede ticarette maliyetler azalmış olur. Diğer yandan ticarete konu olan mal, eşya ya da ürünlerin satıcı ile alıcı arasından alışverişi antrepo sayesinde hızlanır.

Antrepo Dezavantajları

Antrepo hizmetlerinin bazı zamanlarda bir takım dezavantajlarının olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Antrepolar; ürünlerin geçici bir şekilde depolanması amacıyla kullanılan tesisler olarak düzenlendiğinden, zaman zaman yer sıkıntısı yaşanma ihtimali vardır. Ayrıca antrepo hizmetleri, ürünlerin uzun süre boyunca depolanması için uygun alanlar olmayabilir. Bu yüzden bazı ürünlerin uzun süre daha sağlıklı bir şekilde depolanması için özel koşulların sağlanması gerekebilir.

Antrepo hizmetleri, ticarette diğer hizmetlerle beraber ürünlerin zamanında teslim edilerek, müşteri mezuniyetinin sağlanabilmesi açısından çok önemli bir role sahiptir. Diğer yandan ürünlerin korunması ve yönetimi için gerekli olan tüm lojistik süreçleri içerdiği söylenebilir. Ayrıca bu hizmet sayesinde nakliye maliyetleri büyük bir ölçüde azalırken, ürünlerin gümrükten çıkış işlemleri daha kolay hale gelir.

Antrepo Hizmetlerinde Kalite; Hera Port ’ta

Antrepo, mal ve ürünlerin geçici bir süre ile depolanması ve korunması için yönetilen tesis ve bölgelere verilen isimdir. Antrepo hizmetleri; özellikle uluslararası ticaretle ilgilenen firmaların lojistik süreçlerinde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle ihracat ve ithalat yapan firmalar için, lojistik operasyonlarında antrepolar olmazsa olmazdır. Farklı ülkeler arasındaki ticarette gümrük işlemleri sırasında antrepo sıklıkla kullanılır. Söz konusu olan ürünler, gümrük vergileri ve diğer vergilerin ödenmesi, belgelenmesi ve kontrol edilmesi için bir süre antrepo alanında depolanır. Bu süreç, malların gümrükten çıkışını çok daha kolay hale getirirken, aynı zamanda taşıma maliyetlerini azaltma konusunda da etkilidir. Bu sayede ürün ve malların geçici bir şekilde depolanması ve taşınması sürecinde yaşanma ihtimali olan hasar ya da kayıp riski en aza indirilir.

Antrepo hizmetlerinin avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurulduğunda, birçok farklı ülkeye ihracat yapan şirketler için çok önemli ayrıcalıklar sunduğu söylenebilir. Bundan dolayı mal ve ürünlerin ülkeye girişinden çıkışına kadar geçen süre zarfında, tüm depolama, gümrük işlemleri ve diğer lojistik süreçlerinde şirketlerin maliyetlerinin büyük ölçüde azaldığı ifade edilebilir.

Antrepo hizmetlerinin sağladığı avantajlardan faydalanabilmek için tercih edilen lojistik firmasının kalitesi de çok önemli bir detay olarak karşınıza çıkar. Aksi takdirde bu işlevsel hizmette faydalanmak isterken, hem zamandan hem de nakitten zarar etmek kaçınılmaz olabilir.

Hera Port; söz konusu antrepo hizmetinin sağladığı ayrıcalıklardan faydalanmak olduğunda, nitelikli ve profesyonel çalışmalara imza atan bir firmadır. Uzun yıllardan bu yana süregelen çalışma tecrübesinden yola çıkarak, antrepo hizmetleri ile dış ticarette rakiplerinizden bir adım öne çıkabilmek için Hera Port kalitesini deneyimlemelisiniz. Lojistik sektöründe uzun soluklu hizmet verebilmek ve gümrük işlemlerinin sorunsuz şekilde yürütülmesi için Hera Port tecrübesi sizi bekliyor.

Hizmet Talep Formu