Gümrük antrepoları; genel antrepolar ve özel antrepolar olarak iki farklı grupta değerlendirilir. Genel antrepolar, eşyaların konulabilmesi için herkesin kullanabildiği standart yerler olarak bilinir. Özel antrepolar ise yalnızca işleticisi tarafından, talep edilen eşyaların konulabileceği yerler olarak dikkat çeker. Genel antrepo çeşitleri: A, B ve F tipidir. Özel antrepolar ise: C, D ve E tipi antrepolar olarak ihtiyaca yönelik kullanılır.

a-ve-b-tipi-antrepo-nedir.jpg

Gümrük antreposu, gümrük gözetimi altında olan eşyaların bir süreliğine konulması amacıyla kurulan ve kuruluşu için aranacak nitelikler ve koşulları 4458 sayılı Gümrük Kanununa bağlı olan yönetmelikle belirlenen yerlere verilen bir isimdir. Gümrük antrepo işleticisi ise bu yerleri işletmesine izin verilen sorumlu olan kişilerdir. Kullanıcı da eşyanın antrepo rejimi beyanında bulunan kişi ya da kişilerin sorumluluk ve haklarını doğrudan devraldığı kişilerdir.

Bu durumda ise antrepo işleticisi:

  • Gümrük antrepo rejimi dâhilinde, eşyaların konulabilmesi için gerekli olan tüm yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmekten,
  • Gümrük antreposuna eşyaların bulunduğu süre zarfında, eşyanın gözetimi altında bulunmasını sağlamaktan,

İzin içerisinde belirtilen tüm özel şartlara uymaktan sorumlu tutulur.

Antrepoda tutulan eşya ve mallar için gümrük vergilerinin ödemesi zorunlu olmadığından, ithalat yapan firmalar malları antrepoda tutma hakkına sahiptir. Eşya ve malların satılması durumunda, gerekli olan tüm vergiler eksiksiz bir şekilde ödenir.

Genel antrepolar; eşyaların korunması amacıyla herkesin kullanımına açılan depolardır.

Bu antrepolar 3’e ayrılır.

  • A Tipi Antrepo: A tipi antrepoların stok kayıtları işletmecisi tarafından tutulur. Eşya eksikliği ya da eşyalarda herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda, işletici gümrük vergilerini ödemekle sorumlu kabul edilir.
  • B Tipi Antrepo: Antrepoda yer alan eşyaların Gümrük Kanunu’nun 97. Maddesinin 1. Fıkrasında belirtildiği gibi antrepo beyannamesini kullanıcı tarafından verir. Antrepo işleticisinin bu noktada sorumlulukları ve işlevi sınırlıdır. Antrepo işletmesi stok kontrolü yapmak ve yalnızca antrepoyu kiralar. Stok kontrolleri olmamasından kaynaklı beyanname ve belgelere gümrük kontrolleri ile tabi tutulur.
  • F Tipi Antrepo: Genel antrepoya dâhil olan F Tipi antrepolar, eşyanın geçici depolama yerlerine konulduğu antrepo tipidir. Bu antrepoları gümrük idareleri işletir.

Özel antrepolar ise eşyaların sadece antrepo işletmecisine ait olduğu durumlarda kullanılan depolardır.

Bu depolar 3’e ayrılır.

  • C Tipi Antrepo: Kullanıcı ve işleticisinin aynı kişi olduğu antrepolarda, alınan eşyalardan bu kişinin sorumlu tutulduğu bir antrepo çeşididir.
  • D Tipi Antrepo: İşletici ve kullanıcının aynı kişi olduğu ve Gümrük Kanunu’nun 104. Maddesinin 3. Fıkrasının uygulandığı özel bir antrepo tipidir. Eşyanın antrepoya alındığı tarihteki kıymet oranı dikkate alınarak, tüm vergiler hesaplandığından bu antrepolara konulan eşya ve basitleştirilmiş usul ile serbest dolaşıma çıkarılabilir.
  • E Tipi Antrepo: Kullanıcı ve işleticisinin aynı kişi olarak kabul gördüğü, Gümrük Kanunu’nun 93. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, izin hak sahibinin depolama yerini antrepo saydığı ya da depolama yeri olmasa bile eşyaya antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel bir antrepo tipidir.

Antrepo Olarak Kabul Edilen Bölgeler

Söz konusu antrepolar olduğunda, eşyalarının depolanmasını isteyen kişilerin kafasını en fazla karıştıran konulardan birisi de hangi mekânların antrepo olarak tanımlandığı kavramıdır.

Genellikle antrepo olarak tanımlanan yerler şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçici depolama alanları,
  • Gümrük idaresi tarafından verilen izinle A, B, C ya da D tipi gümrük antreposu olarak onaylanmış olan depolar, eklentiler ya da diğer her türlü yerler olarak tanımlanan binalar,
  • Aynı çevrede birden fazla gümrük antreposunun tanımlanması mümkün değildir,
  • A, C, D ve E gümrük antrepoları, tarım ürünleri lisanslı depoları olarak kullanılabilir.

Bir diğer önemli başlık ise firmaların hangi eşyaları antrepoda tutabilecekleridir. Bu konu ise iki ana başlık altında toplanabilir.

Bu başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Serbest dolaşıma olmayan eşyalar,
  • Serbest dolaşımda olan eşyalar.

Serbest dolaşımda olan eşyaların ihraç edilmesi, gümrük tarafından onaylanmış bir işlem ya da kullanıma tabi tutulması ile zorunlu kabul edilir. Şartların sağlanmaması durumunda, bir yıl içerisinde beş defayı geçmemek üzere yetkilendirilmiş gümrük müşaviri ya da gümrük memuru gözetiminde eşyanın antrepodan çıkarılmasına izin verilerek beyanname iptal edilir.

Antrepoya konulan eşyalar, niteliklerine göre belirlenerek özel ya da genel antrepoya konulabilir.

Bu özellikle üç ayrı kategori altında toplanır:

  • Patlayıcı, parlayıcı, yanıcı ya da yanmayı artırıcı eşyalar,
  • Diğer zararlı ve tehlikeli maddeler,
  • Korunmaları, soğuk hava depolarında olduğu gibi özel tertibata ihtiyaç duyulan eşyalar.

Tehlikeli ve zararlı maddeler bir arada bulundukları diğer eşyalar için herhangi bir tehlike arz ediyorsa, bu eşyaların niteliklerine uygun gerekli tedbirlerin alınması suretiyle genel ve özel antrepolara konulmasında sakınca yoktur. Ayrıca bir arada bulundukları eşyalar için ayrı kısımlarda depolansa bile, tehlike ve zarar doğurabilecek eşyalar genel antrepolara alınamaz. Aynı antrepo açma ve işletme izni kapsamında, bir antreponun belirlenmesi üçüncü fıkrada sayılan eşyanın depolanması, bu gibi eşyaların konulması için antrepoda belli bir bölümün ayrılmış olması ve bu gibi eşyaların konulabileceği antrepolar için gerekli belgelerin gümrük müdürlüğüne ibraz edilmesi şartıyla mümkün olabilir.

Söz konusu üçüncü fıkrada yer alan ve aynı sevkiyat kapsamında bir arada bulundukları eşyanın tali unsuru niteliğini taşıyan eşyaların, yanında bulunduğu diğer eşyalara zarar vermeyecek şekilde, genel ya da özel antrepoların ayrı bölümlerine gerekli tedbirlerin alınması şartıyla konulmasına, antrepo işleticisinin yazılı ve gerekçeli talebine uygun olarak eşyanın niteliği, kap, ambalajları ve miktarı gibi unsurlar dikkate alınarak ilgili gümrük idareleri tarafından izin verilebilir.

Antrepoya Eşyalar Nasıl Alınır?

Tüm bu kavramlar paralelinde yasal olarak antrepoya nasıl eşya konulması gerektiği konusunda aşağıda bulunan başlıkları takip etmek çok önemlidir.

Bu ana başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Gümrük beyanında bulunulması gerekir. Bu gümrük beyannamesi, aslında aynı zamanda antrepo beyannamesi olarak da kabul edilir,
  • Antrepo beyannamesi, gümrük idaresi tarafından tescil edilir,
  • Antrepo beyannamesinin doğruluğu teyit edilir ve eşyanın muayenesi gerçekleştirilir,
  • Muayene sonucunda ise eşya beyana uygun görülürse antrepoya alınır,
  • Bu beyana ek olarak farklı belgeler de istenebilir,
  • Antrepo beyannamesi sonucunda, eşyalar için ödenmesi gerekli olan belgeler bir teminata bağlanır ve damga vergisi ödenir,
  • Antrepoda bulunan eşyalar kullanıma hazırdır,

Antrepodan eşyanın çıkarılması ise kullanıma tabi tutulması ya da gümrük tarafından onaylanmış olan daha farklı bir işlem gerektirir.

Gümrük antrepoları:

  • İthal edilen eşyaların gümrük vergilerini ödemeyi eşyaların serbest dolaşıma alınana kadar ertelenmesini sağlar,
  • Eşyanın ithal edilmesi için alınması gereken bir izin belgesine ait prosedürleri tamamlamak için zaman verir,
  • Eşyanın ithalat prosedürlerini tamamlamadan önce, hatalı olduğu fark edilebilir ve bu prosedürü iptal etme fırsatının olmasını sağlar,
  • İthal edilen eşyanın pazarlama aşamasına gelene kadar geçen depolama, paketleme, etiketleme gibi prosedürlere tabi tutulmasına yol açar,

Bu durumlarda eşyanın belli bir süre içinde gümrük antreposuna konulması hem zamandan hem de nakitten tasarruf edilmesini sağlar.

Gümrük antreposu; gümrük gözetimi altında yer alan eşyaların konulduğu, belli şartları ve nitelikleri taşıyan açık ya da kapalı alanlardır.

Genel ve özel antrepo olarak kurulan antrepolar için kullanılan eklenti ve yapılarda, Müsteşarlıklar tarafından bazı özel şart ve niteliklerin aranması son derece normaldir.

Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • A, B, C, D, E ve F tipi antrepoların birden fazlasının, aynı bina içerisinde yer alması gerekir,
  • Antreponun modern ve yenilikçi bir söndürme düzeneğine sahip olması gerekir,
  • En az bir adet muayene yerinin olması şarttır,
  • Kaçakçılığa elverişli bir antrepo olmaması gerekir,
  • Gümrük idaresi tarafından kabul gören giriş ve çıkış kapılarından başka bütün kapı ve menfezler mutlaka kapatılmış olmalıdır,
  • Rezervli olan eşyaların konulabileceği çift kilitli özel yere sahip olması gerekir,

Tüm bunların dışında, özellik gerektiren eşyaların depolanması gerektiği antrepolarda tahsis edilen eşya ya da malların, uygun teknik tesisler ve araçlara sahip olması gerekir.

Gümrük İşlem Çözümlerinin Adresi: Hera Port

Dış ticarete fark yaratarak büyümek isteyen işletmeler, gümrük işlemleri sırasında her zaman en doğru yolu izlemelidir. Bu noktada tecrübeli bir firmadan danışmanlık hizmeti almak, her bakımdan avantajlı olmanın ilk adımıdır. Bu noktada üst düzey kalite standartlarında hizmet prensibiyle rakiplerinden öne çıkan Hera Port, dış ticarette ve gümrük işlemlerinde gerekli olan prosedürleri sizin adınıza yürüten çok nitelikli bir firmadır.

Müşteri odaklı olarak çalışan ve bu sayede her geçen gün büyümeye devam eden firmamız, dış ticarette karşınıza çıkabilecek tüm sorunlara akılcı çözüm önerileri getirir. Sizde Hera Port kalitesini deneyimlemek ve güven odaklı hizmet veren uzman personellerle gümrükte sorunsuz işlemleri yürütme farkını yaşamak için, web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz. Dış ticarette kalite, güven ve hızlı çözüm önerileri Hera Port ile sizleri bekliyor.

Hizmet Talep Formu